ВСЕСВІТ

Росія планує рекордні оборонні витрати на 2025 рік через тривалу війну в Україні, — Bloomberg

У 2025 році Росія планує встановити історичний максимум витрат на оборону, збільшивши їх до 13,2 трильйона рублів.

Росія планує зберегти витрати на оборону на історичному максимумі у 2025 році і передбачає лише незначне скорочення у наступні два роки, оскільки війна президента Володимира Путіна проти України не має жодних ознак завершення. Про це повідомляє Bloomberg

Читайте також: ЗСУ продемонстрували, як створюють проходи в мінних полях для наступу на Курщині

Проект трирічного бюджету, з яким ознайомилося агентство Bloomberg News, показує, що уряд має намір збільшити витрати на оборону до 13,2 трильйона рублів (142 мільярди доларів) у 2025 році з 10,4 трильйона рублів, запланованих на цей рік, що становить 6,2% від валового внутрішнього продукту. Військові витрати планується знизити до 5,6% ВВП у 2026 році і 5,1% у 2027 році, згідно з розрахунками Bloomberg, зробленими на основі даних проекту. 

Прогнозується, що витрати на національну оборону і внутрішню безпеку становитимуть близько 40% від загального обсягу бюджетних видатків Росії у 2025 році, оскільки Путін продовжує переводити економіку на військові рейки, а вторгнення в Україну триває вже третій рік. Це більше, ніж сукупні асигнування на освіту, охорону здоров’я, соціальну політику та національну економіку, згідно з проектом бюджету, який, ймовірно, незабаром буде поданий до російського парламенту.

Уряд не відразу відповів на прохання прокоментувати ситуацію.

Прогнозується, що таємні витрати на засекречені або невизначені статті, деякі з яких можуть бути включені в інші розділи, зростуть до 12,9 трильйона рублів у 2025 році з початково запланованих 11,1 трильйона цього року, залишаючись на рівні близько 30% від загальних бюджетних витрат.

Кремль продовжує нарощувати витрати на війну, оскільки його війська повільно просуваються на сході України у війні, яка, за оцінками західних спецслужб, призвела до сотень тисяч жертв серед росіян.

У той же час, проекти документів показують, що уряд розраховує скоротити дефіцит бюджету в наступному році до 0,5% ВВП. Це ґрунтується на прогнозах вищих доходів, не пов’язаних з нафтою і газом, завдяки запровадженню більш прогресивного прибуткового податку та очікуваному зростанню надходжень від податку на додану вартість, а також акцизів та імпортних мит.

Згідно з попередніми прогнозами, особисті та корпоративні податки принесуть додаткові 2,6 трильйона рублів у 2025 році.

Читайте також: Нічна атака дронів: сили ППО збили 66 російських «Шахедів»

Втім, оціночний дефіцит бюджету може виявитися оптимістичним, виходячи з переглянутого прогнозу уряду на цей рік.

Тепер він прогнозує дефіцит бюджету на 2024 рік на рівні 1,7% ВВП, що на 0,6 відсоткового пункту більше, ніж у поправках, які були внесені в червні.

Нагадаємо, Боррель: Росія прагне залишити Україну без світла і тепла напередодні зими. Росія посилює атаки на енергетичну інфраструктуру України напередодні зими, що загрожує країні масштабними перебоями з електропостачанням.