ВСЕСВІТ

ISW проаналізували невдалий запуск ракети Сармат в Росії

Аналітики зауважують, що провал випробування ракети не означає, що російська «ядерна тріада» стала менш ефективною, але свідчить про те, що Москва зіткнулася з труднощами.

На космодромі Плесецьк в Архангельській області зафіксовано пошкодження, після невдалого випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 Сармат, здатної нести ядерні боєголовки. Про це повідомляє Американський інститут вивчення війни (ISW). Супутникові знімки, зроблені 21 вересня, підтверджують цю інформацію.

«На знімках показано велику вирву у пусковій шахті Ювілейній, звідки російські війська раніше проводили випробувальні пуски ракети Сармат… Шахта на майданчику Ювілейна була спеціально переобладнана для проведення пусків Сармат», – сказано в повідомленні. Вказано, що Росія планує замінити ракети часів СРСР «Воєвода», більш сучасними ракетами «Сармат». Після порушення угоди про постачання комплектуючих для «Воєводи» з України, внаслідок початку війни Росії проти України у 2014 році, розробку нових ракет було прискорено.

“Однак розробка Сармата зіткнулася з численними затримками, і це недавнє, напевно, невдале випробування стане четвертим зареєстрованим невдалим випробуванням Сармату сьогодні. Росія успішно випробувала Сармат лише один раз, у квітні 2022 року, а російські військові, як повідомляється, поставили ракету на бойове чергування у вересні 2023 року», – зазначили в ISW. Аналітики зауважують, що провал випробування ракети не означає, що російська «ядерна тріада» стала менш ефективною, але свідчить про те, що Москва зіткнулася з труднощами у розробці нових ракетних можливостей через тиск міжнародних санкцій та в контексті воєнних дій в Україні.

Також в ISW вважають, що навряд чи Росія використовуватиме ядерну зброю в Україні чи деінде. «Кремль, як повідомляється, переглядає ефективність загроз ядерною зброєю в рамках спроб вплинути на дебати Заходу щодо підтримки України й, зокрема, дозволу використовувати надану Заходом зброю проти військових об’єктів у Росії… Російські чиновники зрозуміли, що ядерні загрози нікого не лякають, а російський учений, який має тісні зв’язки з високопоставленими російськими дипломатами, заявив, що партнери Росії на Глобальному Півдні не задоволені ядерними загрозами Росії», – кажуть аналітики. Вони стверджують, що загрози ядерної зброї з боку Кремля використовуються для захисту інтересів країн Заходу та не свідчать про готовність до застосування такої зброї.

Читайте також: ISW: Чи може Росія створити «буферну зону» на кордоні України до кінця жовтня

Нагадаємо, Путін шукає нові можливості, щоб залякувати Захід. Володимир Путін намагається знайти нові методи боротьби зі своїми червоними лініями.