УКРАЇНА

Зеленського обурив «мирний план» Китаю і Бразилії щодо завершення війни в Україні

Президент наголосив, що Київ не залучали до обговорення китайсько-бразильської ініціативи щодо врегулювання війни в Україні.

Президент України Володимир Зеленський розкритикував пропозиції Бразилії та Китаю щодо мирного врегулювання війни, назвавши їх «деструктивними». В інтерв’ю Metrópoles він наголосив на проросійській позиції бразильського уряду.

Зеленський також згадав про свою зустріч із президентом Бразилії Луїсом Інасіо Лулою да Сілвою, наголошуючи на своєму розчаруванні у зв’язку з позицією Бразилії з цього питання.
«Я мав хорошу розмову з президентом Лулою, і мені здалося, що він мене зрозумів. Я був вдячний, що зустрівся з ним, і я був дуже відкритий, абсолютно відкритий», — наголосив президент України. Зеленський зазначив, що очікував від Лули не лише прагнення до політичного примирення, а й усвідомлення реальної ситуації та подій, що відбуваються.

«Що означає «просто сісти та поговорити». Він (Путін – ред.) вбивця. Я маю бути сильним, щоб сідати і про щось говорити. Він має робити кроки, показати, що хоче закінчення війни. Не можна просто сказати: «Ми повинні робити кроки один одному на зустріч». Він зайшов, убив людей, захопив територію, а тепер Лула каже: «Нехай вони поговорять. Я міг просто поговорити із Лулою, бо він мені не ворог”, — розповів глава держави. На думку Зеленського, Бразилія та Україна мають «абсолютно нормальні стосунки».

Президент наголосив, що Київ не залучали до обговорення китайсько-бразильської ініціативи щодо врегулювання війни в Україні. Він також зазначив, що пропонував президенту Бразилії та китайській стороні співпрацювати у розробці мирного плану. «Ми ж не дурні. Навіщо цей театр. Тобто ви проговорили з Росією якусь ініціативу, висунули її та кажіть: „Давайте таку ініціативу“. Це точно не про справедливість, не про цінності, без поваги до України, до територіальної цілісності, про яку так багато говорять і Китай, і Бразилія», — підсумував він.

Нагадаємо, «Римський статут має діяти»: Зеленський закликав до ізоляції Путіна. Президент України на міжнародній конференції «Об’єднані заради справедливості» закликав до жорсткого застосування Римського статуту для обмеження та ізоляції російського диктатора Володимира Путіна.