ВСЕСВІТ

У Китаї брешуть про «повагу» до цілісності України й транслюють російську пропаганду

У китайських медіа активно поширюються наративи, схожі на російську пропаганду, які стверджують, що у війні в Україні винні США та НАТО.

Китайські медіа активно висвітлюють зусилля своєї країни у напрямку дипломатичного врегулювання війни в Україні, наголошуючи на зростальній ролі Пекіна у цих процесах. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації на своєму Telegram-каналі.

Зокрема, напередодні було наголошено, що питання ситуації в Україні стало однією з тем обговорення на переговорах між головою КНР Сі Цзіньпіном та прем’єр-міністрами Іспанії та Норвегії.
У китайських медіа активно поширюються наративи, схожі на російську пропаганду, які стверджують, що у війні в Україні винні США та НАТО, а Китай не несе відповідальності за так звану «українську кризу». Особливе роздратування викликала заява Генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що Китай відіграє «ключову роль у війні Росії проти України». Ця заява була неодноразово оскаржена на сторінках китайських видань.

Водночас Пекін продовжує наголошувати на своїй позиції щодо визнання територіальної цілісності України та висловлює готовність сприяти мирним переговорам.
Цього тижня китайські медіа переважно уникають висвітлення новин про російські обстріли України, порушення повітряного простору країн НАТО російськими безпілотниками та постачання балістичних ракет від Ірану до Росії. Натомість у Китаї активно публікуються пропагандистські заяви російських офіційних осіб, при цьому без надання контексту чи позиції України.

Читайте також: Китай сделал заявление о многополярности мира

Раніше повідомлялося, Китай боїться санкцій і обмежує відкриття рахунків для компаній, що співпрацюють з РФ. Частота відмов у китайських банках при відкритті рахунків збільшується, проте поки що складно оцінити масштаб того, що відбувається.