ВСЕСВІТ

Путін шукає посередників для переговорів з Україною: які «мирні плани» імпонують РФ

Лавров схарактеризував мирний план президента Володимира Зеленського як «ультиматум», стверджуючи, що Москва ніколи серйозно не розглядала цей план.

Офіційні особи Кремля намагаються сформувати міжнародні мирні посередницькі зусилля у війні в Україні. Проте Москва продовжує демонструвати небажання Росії брати участь у сумлінних переговорах з Україною. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся з бразильським колегою Мауро Віейра та індійським – Субрахманіям Джайшанкаром на полях засідання Ради співробітництва РФ та країн Перської затоки (GCC) у Саудівській Аравії, 9 вересня. У російському відомстві стверджували, що нібито їх міністр обговорював війну в Україні з Вієйрою та Джайшанкаром. Втім, деталі не повідомили.

Бразилія та Китай з травня 2024 року активно просувають свій мирний план із шести пунктів, націлений на політичне вирішення війни в Україні. Цей план, як вважають експерти, вигідний Росії, оскільки акцентує на принципах, яким віддає перевагу Кремль. Водночас прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді нещодавно підтвердив підтримку Нью-Делі мирного процесу на основі міжнародного права, включаючи повагу до територіальної цілісності та суверенітету держав.

Читайте також: Безпілотники підірвали НПЗ у Москві

Під час зустрічі із представниками GCC, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров знову повторив стандартні наративи Кремля, демонструючи небажання Росії до конструктивних переговорів з Україною. Лавров схарактеризував мирний план президента Володимира Зеленського як «ультиматум», стверджуючи, що Москва ніколи серйозно не розглядала цей план.

Нагадаємо, у Кремлі істерика через можливі удари ATACMS: Пєсков лякає «відповіддю».Спікер Кремля також зазначив, що кожне подібне рішення Заходу лише підтверджує правомірність, необхідність та неминучість війни проти України.