УКРАЇНА

“Римський статут має діяти”: Зеленський закликав до ізоляції Путіна

Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Об’єднані заради справедливості» закликав до жорсткого застосування Римського статуту для обмеження і ізоляції російського диктатора Володимира Путіна.

Правова система має працювати так, щоб Римський статут, зокрема ордер Міжнародного кримінального суду, виданий проти Володимира Путіна, обмежував та ізолював російського диктатора. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Об’єднані заради справедливості», яка відбулася у середу, 11 вересня, у Києві, передає Укрінформ

«Світ має безліч конвенцій, тисячі сторінок декларацій, для понад сотні країн світу працює Римський статут. Повинен працювати. Але нещодавно знайшлося виключення – у Монголії для Володимира Путіна. Це не просто чиясь окрема відповідальність, а всього світу – зупинити деградацію системи права, не допустити руйнування тих норм, які ще залишаються. Система права має працювати так, щоб Римський статут, зокрема ордер Міжнародного кримінального суду, який був виданий стосовно головного російського злочинця, обмежили його і забезпечили його ізоляцію», – заявив Зеленський.

Він наголосив, що саме так суспільство реагує на злочинців — ізолюючи їх.

“Саме так треба реагувати і щодо Путіна – тиснути на нього, ізолювати його, примушувати його закінчити війну і шукати миру”, – зауважив він.

Президент нагадав, що за кілька місяців відбудеться саміт G20 у Бразилії.

“Дуже серйозна подія. Ми чули, що вони планували запросити Путіна, але щоб це здійснити, їм доведеться руйнувати право і знову ігнорувати Римський статут. Хіба за це не має бути відповідальності?” – додав глава держави.

Нагадаємо, Ердоган: Туреччина підтримує повернення Криму Україні. Реджеп Таїп Ердоган підтвердив непохитну підтримку суверенітету України та прав кримських татар.