ВСЕСВІТ

Румунія хоче дозволити збивати дрони, які залітають з України

Прем’єр-міністр Румунії, Марчел Чолаку, наголосив на необхідності серйозного підходу до поточної ситуації.

У Румунії сенатори та представники Міністерства національної оборони обговорюють можливі зміни у законодавстві, які дозволять військовим збивати дрони, що порушують повітряний простір країни. Напередодні, на румунську територію залетіли два російські дрони «Шахед», що прямували до Одеської області. Про це повідомляє румунське інформагентство Agerpres.

На засіданні комітету з оборони Сенату Румунії, в якому також візьмуть участь представники уряду, обговорюватиметься можливість внесення змін до законодавства для дозволу румунським військовим збивати дрони, що порушують повітряний простір країни. Однією з тем зустрічі стане питання правових рамок, які дозволять здійснювати такі дії у разі виявлення російських дронів на території Румунії.

Раніше голова Сенату Ніколає Чуке пропонував розглянути висновок відповідного протоколу з Україною для координації дій щодо безпеки у регіоні. Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку наголосив на необхідності серйозного підходу до поточної ситуації. «Що я можу сказати напевно: якщо безпілотник заходить на територію Румунії і його ідентифікують як ціль, що вразив, на території Румунії, то він буде негайно збитий», — зазначив він.

Читайте також: Парламент Румунії розгляне законопроєкт про передачу Patriot Україні

За інформацією румунських військових, один із російських дронів, використаних для атаки на Одеську область 8 вересня, можливо, приземлився в безлюдному районі Румунії поблизу міста Періправа. У відповідь Бухарест підняв винищувачі F-16 для забезпечення контролю над повітряною ситуацією.

Нагадаємо, румунська опозиція засудила уряд за бездіяльність щодо безпілотників РФ. Румунська влада стверджує, що чинне законодавство не дозволяє їм збивати безпілотники, які перетинають повітряний простір країни.