ВСЕСВІТ

У Брюсселі готові збільшити постачання електроенергії в Україну

Через регулярні атаки Росії на українську енергетичну інфраструктуру, Україна втратила майже половину своїх потужностей з виробництва електроенергії.

Єврокомісія активно працює над збільшенням максимального обсягу постачання електроенергії в Україну, щоб забезпечити країну необхідними ресурсами в умовах складної зими, що наближається. Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє сайт Єврокомісії.

Сімсон підтвердила дану інформацію, наголосивши, що зусилля зосереджені на спільній роботі з ENTSO-E для підвищення експортних потужностей електроенергії в Україну.
Також вона зазначила, що через регулярні атаки Росії на українську енергетичну інфраструктуру, Україна втратила майже половину своїх потужностей з виробництва електроенергії. Єврокомісар наголосила, що без посилення підтримки, жителі України можуть зіткнутися з нестачею тепла та світла у наступні місяці.

Кадрі Сімсон додала, що Європейський Союз вже надав значну допомогу та зосередив зусилля на ремонті інфраструктури, наданні генераторів та збільшення імпорту електроенергії з країн ЄС. Відомо, що Фонд підтримки енергетики України, створений за сприяння Енергетичної спільноти, Єврокомісії, країн-членів ЄС та інших донорів, зумів мобілізувати близько 510 мільйонів євро. Ці кошти спрямовані на відновлення пошкоджених енергетичних об’єктів, розвиток децентралізованого виробництва газу та відновлюваних джерел енергії, а також забезпечення резервного електропостачання для цивільної інфраструктури. «Усі ці зусилля необхідно активізувати із наближенням зими, щоб уникнути гіршого», — підсумувала вона.

Нагадаємо, місія МВФ погодила транш Україні понад мільярд доларів. Головні умови подальшої співпраці – посилення контролю за сплатою податків, реформування «Укренерго» та проведення аудиту НАБУ.