ВСЕСВІТ

Місія МВФ погодила транш Україні у понад мільярд доларів: подробиці

Головні умови подальшої співпраці – посилення контролю за сплатою податків, реформування «Укренерго» та проведення аудиту НАБУ.

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила надання Україні нового траншу в розмірі 1,1 мільярда доларів. Серед ключових умов подальшої співпраці – посилення контролю за сплатою податків, реформування «Укренерго» та проведення аудиту НАБУ. Інформація була опублікована прес-службою МВФ.

Представники МВФ, які працювали у Києві з 4 вересня, завершили перегляд чотирирічної програми фінансування для України та підтвердили рішення про виділення наступного траншу.
«Україна виконала всі кількісні критерії, а також структурні бенчмарки станом на кінець червня, які були потрібні для цього перегляду», — зазначив голова місії МВФ в Україні Гевін Грей.
В рамках обговорення підвищення податків в Україні Міжнародний валютний фонд не висунув конкретних вимог. Керівник місії наголосив, що український уряд має вжити заходів щодо усунення теперішніх можливостей для ухилення від сплати податків та боротьби з тіньовою економікою відповідно до Національної стратегії доходів (НРД).

Читайте також: В Україні зросли зарплати — хто заробляє 40 тис гривень

За словами Грея, законодавчі зміни у рамках реформи Митного кодексу мають підтвердити центральну роль Міністерства фінансів у нагляді за митними органами. Також необхідно впровадити надійні механізми призначення постійного керівника митниці та інших ключових управлінських позицій у цій структурі. Також голова місії МВФ в Україні відзначив серед короткострокових пріоритетів створення нового Вищого адміністративного суду, реформування Рахункової палати, проведення першого зовнішнього аудиту Національного антикорупційного бюро. Відновлення діяльності незалежної наглядової ради «Укренерго» має відбутися до кінця грудня.

Нагадаємо, Делегація МВФ приїде до України. Основним питанням, яке турбує Україну напередодні візиту МВФ, є розблокування країнами G7 допомоги у розмірі 50 млрд доларів за рахунок використання доходів від заморожених російських активів.