ВСЕСВІТ

Нідерланди дозволили Україні використовувати ракети та F-16 для атак по Росії

Нідерланди підтверджують право України на самооборону в рамках міжнародного права.

Нідерланди дозволили Україні використовувати їхнє озброєння для атак на військові об’єкти в Росії. Цю заяву зробив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс в інтерв’ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Читайте також: Польща підняла свої літаки через атаку Росії на Україну

За словами Брекельманса, Амстердам надає Києву можливість застосовувати їхнє озброєння на території Росії в рамках права на самооборону, що відповідає міжнародному праву. Це стосується і наданих Нідерландами винищувачів F-16.

“Україна має право захищатися. Якщо країна стикається з атакою з прикордонних районів або російських аеродромів, вона має право націлюватися на військові об’єкти противника. Те ж саме стосується ворожих ракет — вони також можуть бути перехоплені нашою зброєю над територією Росії”, — зазначив Брекельманс.

Міністр оборони також закликав інших союзників України наслідувати цей приклад. Він підкреслив, що норми міжнародного права не обмежують відстань, на якій можна застосовувати силу.

Читайте також: Стефанішина: Україна приєднається до НАТО в кордонах 1991 року

“Право на самооборону не обмежується 100 кілометрами від кордону. Ми не вводили жодних обмежень на оперативну відстань для України”, — додав Брекельманс.

Крім того, Нідерланди виділять 80 мільйонів євро на технічне обслуговування винищувачів F-16 і нададуть ракети класу «повітря-повітря».

Нагадаємо, ООН визнала, що не може змусити Росію дотримуватись міжнародного права. Організація Об’єднаних Націй не має у своєму розпорядженні інструментів або повноважень для примусу Росії до дотримання міжнародного права.