УКРАЇНА

Шмигаль спрогнозував, яким буде новий опалювальний сезон під час війни

Попри те, що Україна успішно впоралася з трьома опалювальними сезонами, ця зима може виявитися найважчою.

Забезпечення енергетичної стійкості країни стане одним із найсерйозніших випробувань у майбутній зимовий сезон. На цьому наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на прес-конференції.

За словами Шмигаля, забезпечення енергетичної стійкості стане одним із найзначніших викликів цієї осені та взимку. Попри те, що Україна успішно впоралася з трьома опалювальними сезонами, ця зима може виявитися найважчою. Прем’єр також зазначив, що країна посилює автономність критичної інфраструктури та збільшує обсяг видобутку газу. За перші сім місяців 2024 року «Нафтогаз» видобував 8,6 мільярда кубометрів газу, що на 7% більше у порівнянні з минулим роком. Шмигаль додав, що взимку Україна планує використати газ власного видобутку, як і попереднього.

«Цю зиму також плануємо пройти на газі власного видобутку, що важливо. Минулої зими ми пройшли власними силами без залучення допомоги від наших партнерів, без закупівлі додаткового газу ззовні», — сказав він. Глава уряду зазначив, що президент України Володимир Зеленський закликав уникати використання питань енергетики в піар-цілях та зазначив, що реальні умови майбутньої зими будуть зрозумілі лише в міру її настання. Шмигаль наголосив, що будь-які спекуляції із цього приводу неприпустимі.

Читайте також: Иран готовится передать России баллистические ракеты — СМИ

Відомо, що для захисту енергетичних об’єктів Україна застосовує дворівневу оборону: використовуються як габіони з піском, так і залізобетонні конструкції, які здатні витримувати атаки дронів та уламки ракет. Шмигаль наголосив, що на сьогодні приблизно 85% об’єктів, які мають бути захищені, вже мають відповідні заходи захисту.

Нагадаємо, Шмигаль анонсував зміни в економічному бронюванні від мобілізації.