УКРАЇНА

Шмигаль анонсував зміни в економічному бронюванні від мобілізації

За його словами, особлива увага приділяється питанню справедливості, тому до процесу будуть активно залучені військові.

Система бронювання буде змінена вже найближчим часом, буде встановлено «червоні лінії» і можливість уникнути мобілізації за гроші буде виключено. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на прес-конференції.

Він зауважив, що особлива увага приділяється питанню справедливості, тому до процесу будуть активно залучені військові. «Економічне бронювання це не зовсім те, про що ми говоримо в принципі «воюй чи працюй»», – наголосив він. Шмигаль повідомив, що сьогодні уряд затвердив конкретний підхід до бронювання громадян. Він включає низку критеріїв, що стосуються критично важливих підприємств, оборонно-промислового комплексу та дефіцитних професій. Додатково передбачені такі умови, як відсутність заборгованості з податків, відповідність рівня зарплати середньої галузі, а також ряд інших критеріїв, які застосовуються для бронювання.

«Коли ми говоримо про принцип «воюй чи працюй», ми хочемо вдосконалити цей підхід до бронювання. Сьогодні ми шукаємо шлях, як вирішити три проблеми: створення додаткових робочих місць, підвищення зарплати, питання повернення українців до України», — сказав прем’єр. За словами Шмигаля, до початку повномасштабного вторгнення, в Україні було офіційно зареєстровано близько 10 мільйонів працевлаштованих та 10,5 мільйона пенсіонерів. У перші місяці вторгнення було втрачено 3,5 мільйона робочих місць. Зараз метою є відновити колишній рівень зайнятості, щоб після закінчення війни забезпечити гідне соціальне забезпечення пенсіонерам.

Читайте також: Шмигаль звернувся до Міноборони через неприпустимі дії ТЦК щодо водіїв автобусів

Шмигаль наголосив на необхідності створення нових робочих місць, повернення людей в офіційну економіку, підвищення рівня зарплат та збільшення податкових та бюджетних надходжень.
“Мають бути прозорі зрозумілі правила бронювання та відповідь: чому заброньовано працівника і не воює, який внесок він робить на підтримку держави. Думаю, що найближчим часом ми їх запровадимо. Це не буде щось сенсаційне, це буде зміна існуючих параметрів бронювання», — підсумував прем’єр.

Раніше повідомлялося, що Міністерство економіки планує запуск системи економічного бронювання восени. Система економічного бронювання може дати бюджету України 40 мільярдів гривень щорічно.