УКРАЇНА

СБУ розкрила ім’я російського генерала, причетного до удару по «Охматдит»

Служба безпеки України встановила, що за ракетним ударом по Національній дитячій лікарні «Охматдит» стоїть російський генерал-лейтенант Сергій Кобилаш.

Служба безпеки України спільно з Офісом Генерального прокурора встановили особу російського генерала, відповідального за ракетний удар по медичному корпусу Національної дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, який стався 8 липня цього року. Цим воєначальником виявився генерал-лейтенант Сергій Кобилаш. На момент удару він обіймав посаду командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил Росії. Згодом, після атаки, Кобилаш був підвищений і став командувачем ВПС РФ. Про це повідомляють в СБУ

Цю інформацію озвучив заступник Голови СБУ Сергій Наумюк під час робочої зустрічі з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом і Генеральним прокурором Андрієм Костіним.

“За період розслідування СБУ спільно з Офісом Генпрокурора провела колосальну роботу. Ми допитали 112 потерпілих і 50 очевидців, провели вибухотехнічні, судово-медичні та інші експертизи, проаналізували відео з камер відеоспостережень”, — повідомив Сергій Наумюк.

Слідство встановило, що за наказом Кобилаша 8 липня 2024 року о 9:15 російський ракетоносець Ту-95МС випустив ракету Х-101 по дитячій лікарні в Києві.

Як повідомив заступник голови СБУ, атаку на лікарню «Охматдит» здійснила 22-га гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних сил РФ.

Встановлено, що літак агресора вилетів з аеродрому біля Оленєгорська, а пуск ракети було здійснено над Саратовською областю, на відстані майже 600 км від кордону з Україною.

Потім Х-101, пролетівши з території Росії, увійшла в повітряний простір України в районі Чернігівської області, де почала маневрувати, неодноразово змінюючи курс над чотирма областями.
Це вказує на те, що ракета була спеціально запрограмована для мінімізації виявлення української ППО і подальшого удару по медичному закладу.

Близько 10:45 російська ракета Х-101 вразила відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих і хронічних інтоксикацій у лікарні Охматдит.

Унаслідок атаки загинуло двоє людей, включно з дитячим лікарем-нефрологом. Ще 35 осіб дістали поранення, серед яких 9 дітей.

Крім того, удар призвів до пошкодження адміністративних будівель, лікувальних, лабораторних і діагностичних корпусів, трансформаторної підстанції, господарських приміщень і системи теплопостачання медичного закладу.

На місці трагедії правоохоронці виявили фрагменти ракети з маркуванням, що вказує на те, що її було вироблено на базі російського КБ «Радуга» у другому кварталі 2024 року.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Кобилашу про заочну підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Нагадаємо, в Україні з’явиться нова високооплачувана професія: подробиці. З утвердженням професійного стандарту, будуть встановлені єдині правила підготовки фахівців, що значно розширить можливості навчання у цій сфері.