ВСЕСВІТ

Румунія безкоштовно передасть Україні систему Patriot

Румунія планує закупити додатковий Patriot для заміни переданого комплекту та захисту свого повітряного простору.

Румунія передала Україні систему протиповітряної оборони Patriot. Президент Румунії Клаус Йоганніс оголосив про це в рамках нового закону, схваленого парламентом країни. Законопроєкт, ініційований урядом Румунії, передбачає передачу зенітно-ракетного комплексу Patriot у конфігурації, узгоджену з американськими партнерами. Про це повідомляє News.ro.

Крім того, уряд Румунії отримав повноваження для забезпечення відновлення наземного потенціалу протиповітряної оборони. У зв’язку з цим Румунія планує закупити додатковий Patriot для заміни переданого комплекту та підтримки обороноздатності свого повітряного простору.

Читайте також: Чехія та Італія обговорили підтримку України

Система протиповітряної оборони Patriot — це сучасна зброя, розроблена в США для захисту від різних видів ракетних та авіаційних загроз. Цей зенітно-ракетний комплекс призначений для перехоплення тактичних балістичних ракет, крилатих ракет та літаків. Комплекс Patriot здатний одночасно відстежувати та знищувати кілька цілей, має високочутливий радар, який може становити загрози на великій відстані та здатний перехоплювати балістичні ракети на дальності до 160 км та висотою до 24 км. Patriot відіграє ключову роль у захисті критичної інфраструктури та цивільного населення від авіаційних та ракетних загроз, включаючи атаки з використанням російської військової техніки.

Нагадаємо, що в ракетах «Іскандер-М», якими РФ б’є по Україні, нараховано 27 американських деталей.