УКРАЇНА

Україна готується до тривалих блекаутів взимку: до 20 годин без світла

Експерти попереджають про можливі тривалі відключення електроенергії взимку в Україні через російські обстріли енергетичної інфраструктури.

Взимку можливі тривалі відключення електроенергії. Так, за оптимістичним прогнозом, світла не буде до 12 годин на добу, а за песимістичним — до 20 годин. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО. 

Фахівці зазначають, що якщо взимку вдасться стабільно запустити 8-9 енергоблоків АЕС і температура буде помірною, можна буде відновити близько 3 ГВт потужності з пошкоджених 6 ГВт. У такому разі відключення триватимуть до 12 годин на добу. Однак песимістичний сценарій передбачає відновлення лише 2000 мегават потужності, роботу 6-7 енергоблоків і холодну зиму, що може призвести до кризи в енергосистемі. У гіршому випадку, за умови продовження атак на енергетику з боку Росії, українці ризикують залишатися без світла та опалення до 20 годин на добу.

Сергій Нагорняк, член енергетичного комітету Верховної Ради, також застеріг, що за температури -10°C взимку електроенергія може подаватися лише на 12-14 годин на добу, а решту часу, приблизно 10 годин, громадяни перебуватимуть без світла.

У ЦПД підкреслюють, що унеможливити тривалі вимкнення повністю неможливо, оскільки передбачити нові удари або погодні умови складно.

Нагадаємо, атака РФ по Полтаві: загиблих уже 54, пошуки продовжуються. За даними ДСНС 297 людей постраждали, рятувальники розчистили та вивезли 1760 тонн будівельного сміття.