ЗАПОРІЖЖЯ

Омбудсмен звернувся до Червоного хреста з вимогою дати можливість родинам поховати вбитих у Бердянську підлітків

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою надали можливість родинам поховати вбитих Тиграна Оганесяня та Микиту Ханганов.

Про це посадовець повідомив у своєму телеграм-каналі.

«Міжнародний комітет Червоного Хреста — це єдина міжнародна організація, яка має право доступу до тимчасово окупованих територій України. Саме на них покладені зобов’язання стосовно репатріації тіл та врегулювання таких ситуацій!», – написав Лубінець.

Нагадаємо, у травні 2023 року бердянці Тигран та Микита отримали звинувачення від Слідчого комітету РФ у нібито підготовці диверсії на залізниці. Хлопцям загрожувало до 20 років ув’язнення.

«За даними правозахисників, Тиграна Оганесяна п’ять днів жорстоко допитували та катували. Від підлітка вимагали зізнатися у готуванні диверсії, – написав омбудсмен. – Як тільки в мене з’явилася ця інформація, я одразу звернувся до російської сторони, щоб вони надали всю інформацію про підлітків та повернули їх додому. Європарламент ухвалив резолюцію щодо Тиграна Оганесяна та Микити Ханганова й вимагав від окупантів, щоб вони випустили їх з окупації. Попри це, 24 червня 2023 року російські окупанти в Бердянську вбили українських підлітків! Відбулася позасудова страта!».

Два тижні тому стало відомо, що тіла підлітків російська окупаційна влада досі не віддала рідний. Крім того, загарбники планують поховати їх у безіменних могилах і не казати рідним час та місце поховання. 

Окупанти винесли вирок мешканцю Бердянська за проукраїнський коментар у соцмережі


Читайте також:

Окупанти порушили кримінальну справу проти 25-річного жителя Бердянська через коментар у месенджері, – ВІДЕО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp 

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!