ЗАПОРІЖЖЯ

Отримати грант і започаткувати власний бізнес: як Вікторія Ячало відкрила кафе у прифронтовому Запоріжжі

Жителька Запоріжжя Вікторія Ячало під час широкомасштабного вторгнення разом з бізнес-партнеркою заснувала у рідному місті одразу два заклади громадського харчування. Відкрити один з них – кафе Vi cafe допоміг фінансовий грант від державної програми «Власна справа».

Навіть після ворожого ракетного удару неподалік власного будинку і попри складнощі роботи у воєнний час підприємниця не планує покидати рідне місто, а навпаки мріє розширювати і розвивати свої заклади саме у Запоріжжі.

«Перший Запорізький» поспілкувався з рестораторкою Вікторією Ячало і розповідає її історію.

Від перерви в роботі – до відкриття закладу громадського харчування

До того, як стати рестораторкою, Вікторія Ячало, професійна менеджерка за освітою, працювала помічницею керівника санаторію заводу «Дніпроспецсталь» на Хортиці та в одному з магазинів італійського брендового одягу. Після народження дитини вона взяла паузу в роботі і пішла у декретну відпустку.

Відкрити власну справу Вікторії запропонувала її майбутня бізнес-партнерка, яка до цього вже мала своє кафе

«Ми були постійними клієнтами в цьому закладі і подружилася з його власницею. Вона і запропонувала мені спробувати щось відкрити разом. Так все і закрутилося», – розповідає підприємиця.

Першим спільним бізнесом стали «Пиріжки як у дитинстві». Це великий кіоск, розділений на дві зони – бар і кухня. Він знаходиться біля лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги (міська лікарня №5).

«Там ми робимо смачні чебуреки, пиріжечки, домашні пельмені. Така звичайна українська кухня», – зазначає підприємниця.

Рестораторки зарекомендували себе смачними чебуреками у першому закладі, тому у Vi cafe також додали їх до меню

Заклад запрацював вже під час повномасштабного вторгнення – в липні минулого року.

Отримати грант і започаткувати новий бізнес – власне кафе в центрі міста

Про можливість отримати державний грант «Власна справа» для розширення підприємницької діяльності Вікторії розповіли бухгалтери, які допомагають з фінансовими звітностями у кіоску. Разом з бізнес-партнеркою вона вирішила використати цей шанс.

«Бізнес-план писали разом з напарницею. Звичайно, допомагали бухгалтери. Потім була співбесіда у Запорізькому центрі зайнятості, де я захищала проєкт. Казала все, як є: що плануємо і хочемо заробити. Це була дуже приємна комісія, з якою було легко спілкуватися», – ділиться підприємниця і підкреслює, що пройти цей шлях було не дуже складно

Грантові кошти надійшли у грудні 2023 року. Щоб відкрити новий заклад у центрі Запоріжжя – Vi cafe – бізнес-партнерки вклали отримані від держави 250 тисяч гривень і ще вдвічі більше власних інвестицій.

«На грантові кошти придбали те обладнання, яке прописували в бізнес-плані. Це кавомашина, фритюр, електропічки, духовки і ще багато чого. Також зробили у приміщенні майбутнього кафе ремонт, але це вже переважно власним коштом», – розповідає Вікторія Ячало.

Підготовка до відкриття – ремонт та закупівля обладнання – тривала декілька місяців. Після короткого тестового періоду заклад офіційно відкрив свої двері для відвідувачів 8 березня 2024 року – за адресою проспект Соборний, 177.

«Потім ще багато чого докупалося вже в процесі роботи, вносилися деякі зміни. Та й досі щось міняємо, додаємо або прибираємо з меню. Але пройшло вже майже пів року, тож зараз все більш-менш стабільно», – зазначає підприємиця.

Особливості ведення власної справи під час війни

Заклад Vi cafe розрахований на дев’ять столиків. Шість з них знаходяться всередині – три великі з диванчиками і три маленькі. На вулиці – невеличка тераса на три столики.

За словами рестораторки, гості кафе зможуть знайти страви на будь-який смак.

«Ми вже зарекомендували себе смачними чебуреками у першому закладі, тому тут теж додали їх до меню. Люди вже знають, що у нас дуже смачно, тож приходять саме за ними, – ділиться Вікторія. – Меню у нас вже чимале: додали дуже багато позицій. Є різні салати, як класичні, так і з цікавими поєднаннями смаків. Перші та другі страви на будь-який смак. Також можна замовити смачну каву і різноманітні коктейлі».

У кафе, окрім співзасновниць, працюють двоє співробітників – бариста та кухар, яких найняли за умовою гранту.

«Зараз хочемо ще найняти помічника кухаря. Ми не так давно відкрилися, тому поки що з обов’язками офіціанта справляється бариста. Коли будемо розширюватися, працевлаштуємо більше людей у команду, – ділиться рестораторка. – Певну роботу у закладі виконуємо і ми з бізнес-партнеркою. Наприклад, у часи відключень світла виносили та заносили генератори, слідкували за їхньою роботою, інколи замінювали масло. Якщо треба, допомагаємо на кухні або можемо зварити каву».

Вікторія Ячало зазначає, що попри війну люди не перестали відвідувати заклади громадського харчування, проте з відкриттям першого бізнесу справи все ж йшли легше.

«Якщо перший заклад себе окупив одразу, то ми розуміли, що з кафе це буде важче та довше. Поки що клієнтів не так багато. Заклад знаходиться у не дуже видимому місці, але ми робимо все, щоб про нас дізналися. Постійно замовляємо рекламу і розвиваємо соціальні мережі», – каже підприємниця.

Зараз Vi cafe може відвідати за день 15-17 людей. Середній чек – приблизно 300 гривень.

«Є, звичайно, чеки і в два, і в три рази більше. Та в середньому це 300 гривень. Це, щоб взяти каву, десерт і чебурек», – пояснює власниця закладу.

Ворожий «приліт» у сусідній будинок не завадив будувати плани на розширення бізнесу у рідному Запоріжжі

У жовтні минулого року біля дому Вікторії пролунав вибух: російський обстріл зруйнував будинок, який знаходився за 50 метрів. Тоді вона прийняла рішення поїхати до родичів в Харківську область, але через п’ять місяців повернулася до Запоріжжя, щоб будувати і розвивати власний бізнес саме тут.

«У наших реаліях потрібно не сидіти на місці, а продовжувати жити і щось робити», – каже запоріжанка.

Не дивлячись на постійні повітряні тривоги та прифронтовий статус міста, вона не боїться будувати плани щодо розширення власної справи.

«На майбутнє хочеться, щоб у нашому кафе було більше місця. Але, на жаль, в тому приміщенні, де ми розміщуємося тепер, такої можливості немає. Коли цей заклад вже почне стабільно працювати і не буде потребувати стільки нашого часу, можливо, будемо розглядати ще якісь варіанти. Наприклад, відкрити ще одне нове місце. Це було б чудово».

Людям, які такою мріють започаткувати власну справу у рідному Запоріжжі, вона радить не боятися, а починати діяти

«Треба вірити в себе. Потрібно рухатись, розвиватися, продумувати певний план. Звісно, якщо просто сидіти на місці і нічого не робити, то нічого і не буде. Треба діяти, щоб все вийшло», – підсумовує Вікторія Ячало.

Текст Юлія Глушко, фото з архіву Вікторії Ячало

Читайте також:

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp 

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!