УКРАЇНА

Нові правила: усі чоловіки від 16 до 60 років автоматично стануть на військовий облік

Кабінет міністрів України впровадив новий проєкт, згідно з яким всі чоловіки у віці від 16 до 60 років будуть автоматично поставлені на військовий облік без необхідності ТЦК або проходження медичної комісії.

Згідно з новою постановою Кабінету міністрів України від 16 серпня 2024 року №932, всі чоловіки у віці від 16 до 60 років будуть автоматично поставлені на військовий облік, навіть без необхідності відвідування територіального центру комплектування (ТЦК) або проходження медичної комісії.

Читайте також: «Ми не схилимося перед Путіним» Байден у Чикаго підтримав Гарріс і критикував Трампа

Раніше реєстр військовозобов’язаних, призовників і резервістів «Оберіг» не містив дані про чоловіків, які не зверталися до ТЦК. Тепер же, в реєстрі автоматично з’являться особисті дані всіх чоловіків цього віку, які коли-небудь подавали документи на отримання паспорта громадянина України або закордонного паспорта.

Постанова впроваджує експериментальний проєкт з автоматичної верифікації та перевірки даних про призовників і військовозобов’язаних. Це нововведення дасть змогу швидко та ефективно оновлювати інформацію, незалежно від місцезнаходження громадян чи їхніх візитів до ТЦК. Тепер дані про чоловіків будуть отримані з реєстрів Державної міграційної служби, Міністерства юстиції та Державної прикордонної служби.

Заступниця міністра оборони з цифровізації Катерина Чорногоренко пояснила, що інформація буде актуалізована шляхом інтеграції даних із різних джерел. До реєстру «Оберіг» увійдуть такі відомості про громадян: прізвище, ім’я та по батькові, цифровий образ особи, місце проживання, реквізити паспорта, індивідуальний податковий номер, дані про виїзд та повернення за кордон.

Читайте також: Путін наказав відбити Курську область до 1 жовтня, але не відступати з Донбасу, — ЗМІ

На реалізацію проєкту відведено 30 робочих днів. Після закінчення цього терміну в реєстрі з’являться оновлені дані про всіх чоловіків віком від 16 до 60 років, які раніше не встали на військовий облік.

Нагадаємо, Росія запустила фейк, нібито Олена Зеленська закликає жінок йти на фронт. У російських соціальних мережах поширюється фейкова листівка, яка нібито містить заклик від Олени Зеленської до українських жінок вступати до Збройних Сил.