УКРАЇНА

Плани про захоплення Курської області тримались в таємниці: попередні два провалилися

Операція з прориву Курщини трималася в таємниці, адже перед тим, дві операції провалилися через Захід

Головнокомандувач ЗСУ Сирський розповів про плани операції на Курщині обмеженій кількості генералів та силовиків. З президентом Зеленським розмова велася тет-а -тет.

Про це повідомляє Economist із посиланням на джерела. Зокрема західних партнерів теж не повідомляли про заплановану операцію. Адже перед тим, дві операції провалилися через Захід: перша — через витік до РФ, друга — через вказівку перервати її.

Коли розпочалася українська атака на Курщину, росіяни не відразу зрозуміли, що відбувається. Можливо РФ була впевнена, що Україні потрібний дозвіл від Америки на такі сміливі дії. США дізнавшись про прорив уже не стали заперечувати. Сирському вдалося обдурити ворога, приховавши прибуття ЗСУ до кордону під приводом оборони від можливого наступу на Суми. Ротація була проведена за півтора тижня до початку прориву кордону РФ. А українські військовослужбовці, почали здогадуватися про щось важливе на початку цього місяця, отримавши нову амуніцію.

Як зазначається в Economist, планувався не один сценарій наступу. Визначалися найслабші місця російського кордону: прорив Брянської області з півночі, Курської області чи відразу обох. Операцію виконувала армійська розвідка, ГУР допомагала вже на пізньому етапі.

Раніше повідомлялось, що Росія не була готова до українського наступу в Курській області. Російські війська, попри спроби організувати оборону, зазнали значних втрат і деморалізації.