УКРАЇНА

Масштаб війни «зашкалює»: чи зможе Україна або Росія виграти однією операцією

Обоє зі сторін не зможуть перемогти, через відсутні можливості для здійснення вирішальних операції.

Прорив українськими військами Курської області та російський наступ на сході України не є вирішальними. Такі операції не допоможуть виграти війну.

Про це йдеться у звіті ISW.

В обох сторін відсутні можливості для здійснення вирішальних операцій. Натомість проводяться декілька послідовних, з обмеженими оперативними результатами дії, що можуть досягти тільки стратегічних результатів. Про це говорять автори дослідження «Україна та проблема відновлення маневру в сучасній війні» д-р Фредерік В. Каган і д-р Кімберлі Каган.

За їхніми словами, рано оцінювати наслідки українського прориву на Курщині та російського наступу на сході України, бо їхнє значення не виникатиме ізольовано, проте матиме результат в серії наступних операцій. Як Росія, так і Україна можуть створити хороші оборонні позиції та резерви, що зірвуть плани будь-якій іншій кампанії досягнути стратегічних цілей війни до її завершення. Як зазначають аналітики, Росія має достатньо сил та ресурсів, щоб захистити власні кордони, якщо вона цього захоче, ціною досягнення іншої мети.

«Отже, ефективний дизайн української та російської кампанії потребує продуманості та планування кількох послідовних операцій, кожна з яких визначає умови для наступної операції», — говориться у звіті. Слід зазначити, що Росія та Україна не мають змоги проводити послідовні операції без пауз. Тож такі оперативні перерви дають змогу іншій воюючій стороні перехоплювати ініціативу у свої руки.

Нагадаємо, що наступ на Курщині – лише перший етап операції. Слід зазначити, що у перший день прориву було несподівано мало поранених серед українських військових. Натомість кількість полонених іноді сягає 150 осіб на день.