ВСЕСВІТ

У Пентагоні пояснили, чому Україна не може бити ATACMS по Росії

Сполучені Штати дозволили Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях на території Росії, але з певними обмеженнями.

США надали Україні дозвіл на нанесення ударів американською зброєю по російському кордону з метою відплати та захисту від російського наступу, зокрема, в Харківській області. Водночас, цей дозвіл не поширювався на використання ракет великої дальності ATACMS, які США також надають Україні. Про це «Голосу Америки» сказав речник Пентагону генерал-майор Пет Райдер. 

Читайте також: Понад 1 100 окупантів, 36 ББМ та 44 артсистеми: Генштаб оновив втрати армії РФ за добу

«Думаю, тут важливо розуміти, що ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України. Гадаю, це те, на що нам усім потрібно зважати і ставитися до цього дуже серйозно», – заявив Райдер. 

При цьому він наголосив, що слід враховувати «вторинні та третинні наслідки з точки зору потенційної ескалації», якщо цілі на території Росії зазнають ударів, які не обов’язково матимуть стратегічний вплив.

Читайте також: США підтримують залучення Росії до мирного саміту за ініціативою України – Держдепартамент

Разом з тим, він запевнив, що Сполучені Штати ніколи не недооцінюють загрозу, яку Росія становить для України, і продовжуватимуть працювати з Києвом над тим, щоб українські військові мали все необхідне для захисту своєї суверенної території та народу.

Нагадаємо, в ISW оцінили вимоги до мирного плану від України та Росії. Інститут вивчення війни (ISW) провів детальний аналіз українських та російських вимог до мирного врегулювання конфлікту.