УКРАЇНА

Уряд вніс зміни до правил мобілізації: електронні повістки та нові правила відстрочки

Тепер повістки будуть містити QR-коди для перевірки їхньої автентичності, а процедура отримання відстрочки стане простішою.

Уряд вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram.

Читайте також: Україна може повернутися до графіків відключень світла на наступному тижні

“Було уточнено вимоги до повісток, що формуються через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тепер повістки повинні мати унікальний електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду, за допомогою якого можна перевірити всю інформацію, вказану на порядку денному. Також визначено механізм перевірки дійсності повісток через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста, у тому числі з використанням мобільного додатку”, – написав Мельничук.

Також встановлено правовий статус повісток, надрукованих на бланку, та повісток, сформованих через Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, та уточнено їхню юридичну силу. Зокрема, визначено адреси для надсилання повісток резервістам та військовозобов’язаним, які уточнили свої персональні дані після закінчення 60-денного строку, встановленого законодавством для уточнення облікових даних, а також визначено, що повістки надсилатимуться на адресу військовозобов’язаних. Крім того, уточнено зміст інформації, яка надсилатиметься разом із повісткою.

Читайте також: В Україні вступив у дію закон про легалізацію медичного канабісу

Як повідомив Мельничук, зміни торкнулися процедури розгляду документів, що підтверджують право на відстрочку. Йдеться про осіб, які відповідно до Закону України № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» мають право на відстрочку, а також про осіб, які здійснюють постійний догляд за ними. Кабмін розділив ці дві категорії та уточнив пакети документів, що підтверджують відповідні обставини. Було вдосконалено механізм отримання довідки про постійний догляд, врегульовано порядок та строки її видачі.

Нагадаємо, Росія готує провокації до Дня Незалежності України. Окупанти готують провокації до Дня Незалежності України: рекомендації для громадян.