УКРАЇНА

Зовнішня розвідка вказала на ризики поїздок до Білорусі для українців

У зовнішній розвідці назвали країну, яку українцям варто оминати стороною.

У Службі зовнішньої розвідки закликали громадян утриматися від поїздок до підтримуваної Росією Білорусі. Про це йдеться у відповідному повідомленні на сайті спецслужби.

Читайте також: Нічна атака на Україну: ЗСУ збили 17 ворожих дронів Shahed

“Служба зовнішньої розвідки закликає утримуватися від подорожі до Білорусі, яка підтримує країну, що розв’язала збройну агресію проти України”, — йдеться у повідомленні. 

У відомстві наголосили, що ризики для громадян України в Білорусі є «меншими за масштабами», ніж у Росії, але все ж перебування там може загрожувати безпеці та життю українців.

На даний момент громадяни не можуть в’їхати до Білорусі через український кордон, але готові зробити це через інші країни, що межують з республікою.

У Службі зовнішньої розвідки так описують загрози для українців у разі в’їзду до Білорусі:

  • після прибуття громадяни будуть піддаватися фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, персональні дані, політичні погляди тощо)
  • особисті телефони вилучаються для більш глибокого аналізу — вони підключаються до спеціалізованого «криміналістичного програмного забезпечення» для зняття інформації з месенджерів, включаючи Telegram, Signal і WhatsApp;

Читайте також: Понад 1 200 окупантів, 21 танк, 17 ББМ та 57 артсистем: Генштаб оновив втрати РФ за добу

  • у такий спосіб можна відновити навіть видалені діалоги або окремі повідомлення — і на цьому етапі українці ризикують бути затриманими, оскільки інтерпретація цієї інформації білоруською стороною «може бути непередбачуваною» і тягнути за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі;
  • коли білоруська влада знаходить чутливу для неї інформацію або дані, вона іноді вдається до депортації або притягнення до кримінальної відповідальності за статтею про «екстремізм»;
  • громадяни України на території Білорусі, як і в Росії, є об’єктом пильної уваги з боку служб безпеки та міліції.

Нагадаємо, Джо Байден вперше прокоментував наступ ЗСУ на Курську область. Президент США Джо Байден вперше прокоментував наступ українських військ на Курську область.