УКРАЇНА

У Харкові судитимуть працівницю дитсадка, яка передавала ворогу дані про ЗСУ

У Харкові судитимуть 55-річну працівницю дитячого садка, яка передавала російському військовослужбовцю інформацію про розташування Сил оборони України та поширювала антиукраїнську пропаганду.

Харківська обласна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо 55-річної харків’янки, яку звинувачують у поширенні інформації про розташування Сил оборони України та виготовленні й поширенні матеріалів, що заперечують збройну агресію Росії проти України. Ці дії вчинені в умовах воєнного стану, що передбачає особливу суворість покарання (ч. 2 ст. 114-2, ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України). Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура. 

Читайте також: Камала Гарріс випереджає Дональда Трампа у національному опитуванні

Згідно з матеріалами слідства, з вересня 2023 року підозрювана, працюючи в місцевому дитячому садку, почала підтримувати контакт з російським військовослужбовцем, який брав участь у бойових діях проти України. Вона з власної ініціативи передавала йому важливу інформацію про місця дислокації українських військових та техніки в Харкові.

Інформацію жінка передавала через Telegram, надсилаючи текстові повідомлення з позначенням координат на Google-мапах. Завдяки її діям, російські збройні сили готували повітряні атаки на Харків, намагаючись послабити обороноздатність міста.

Окрім цього, підозрювана активно висловлювала свої антиукраїнські погляди в проросійських Telegram-чатах. Вона неодноразово заперечувала факт збройної агресії Росії та дискредитувала захисників України, залишаючи відповідні коментарі.

Читайте також: Генштаб ЗСУ підтвердив удар по військовому аеродрому у Липецьку

Правоохоронні органи викрили жінку у Харкові, де вона проживала. Наразі вона перебуває під вартою та очікує на судове засідання, яке відбудеться у Фрунзенському районному суді Харкова. За вчинені дії обвинуваченій загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, удар росіян по Костянтинівці: щонайменше 10 загиблих, 33 поранених. Російський терористичний акт у Костянтинівці забрав життя 10 мирних жителів та поранив десятки людей.