УКРАЇНА

СБУ викрила мережу російських агентів у Києві завдяки подвійному агенту

Служба безпеки України викрила мережу російської військової розвідки у Києві, затримавши резидента ГРУ.

У Києві СБУ затримала резидента російського ГРУ завдяки власному «подвійному агенту». Співробітники Служби безпеки України зірвали спроби російської військової розвідки створити власну агентурну мережу у Києві. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: ЗСУ за добу знищили понад 1 000 окупантів та багато ворожої техніки: Генштаб оновив дані

За результатами комплексних заходів співробітники спецслужби затримали резидента (старшого агента) російського угруповання, який координував виконання «російських замовлень» на території України. 

Основним завданням осередку були підпали службового автотранспорту Збройних Сил України. 

“За задумом агресора знищення військових автомобілів мало призвести до розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні на користь РФ. Для викриття резидентки гру СБУ задіяла свого «подвійного агента», — мешканця столиці, якого українська спецслужба викрила на підготовці до одного з підпалів. У результаті комплексних заходів чоловік пішов на співпрацю зі Службою і допоміг задокументувати підривну діяльність фігурантки”, — йдеться у повідомленні. 

Зокрема, згідно з матеріалами справи, мешканка перебувала у безпосередньому контакті з офіцером Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії (більш відомого як ГРУ).

Жінка координувала паліїв та допомагала їм здійснювати підривну діяльність у Києві. Встановлено, що жінка давала прямі вказівки щодо виготовлення саморобних запалювальних пристроїв, які зловмисники мали використовувати для знищення військової техніки. 

Також вона особисто намагалася зняти на відео один із підпалів, який мав здійснити «подвійний агент». Тоді її і затримали співробітники СБУ. 

Оперативники вилучили на місці події саморобний запалювальний пристрій та мобільний телефон із доказами підривної діяльності.

За даними слідства, підозрювана потрапила в поле зору російської військової розвідки ще на початку повномасштабної війни. У той час вона мешкала у місті Токмак на Запоріжжі, а після захоплення частини області переїхала до Києва.

Вже у столиці з нею дистанційно зв’язався співробітник російської розвідки і запропонував співпрацю в обмін на гроші, яких вона так і не отримала.

Читайте також: Трамп сказав, що візьме участь в трьох дебатах

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна. Наразі проводяться комплексні заходи для встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до цієї незаконної діяльності. 

Нагадаємо, YouTube попрощався з РФ. Блокування хостингу. Відеохостинг YouTube перестав відкриватися на комп’ютерах та мобільних пристроях у користувачів у Росії вранці 8 серпня.