ВСЕСВІТ

Єврокомісія формує команду для реагування на можливе переобрання Трампа на виборах

Європейська комісія створила спеціальну групу для підготовки до можливого повернення Дональда Трампа на пост президента США.

Єврокомісія створила спеціальну групу чиновників для підготовки до можливого повернення Дональда Трампа в Білий дім і зміни політики Вашингтона щодо допомоги Україні та вільної торгівлі. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на трьох анонімних чиновників.

Читайте також: «Здорово»: Путін вітає вбивцю Красикова після масштабного обміну ув’язненими

Вони заявили, що група також визначає, який вплив потенційне президентство Камали Гарріс може мати на Європейський Союз і як Брюссель повинен бути готовий протистояти і реагувати на зміни в політиці після виборів у США в листопаді.

«До виборів ще далеко, тому нам потрібно визначити, які наслідки можуть бути в будь-якому випадку. Провідні посадовці обговорюють, на чому нам слід зосередитися найбільше», — повідомило одне з джерел.

Група була сформована офісом Генерального секретаря Європейської комісії Ільзе Йоханссон і включає в себе невелику кількість чиновників, які представляють ключові директорати з питань торгівлі, конкуренції та міжнародних відносин.

У матеріалі йдеться «Брюссель переймається тим, що Трамп може запровадити «болючі» тарифи на експорт з ЄС, припинити підтримку України та змусити Київ прийняти умови Москви для припинення війни. До того ж, європейські союзники стурбовані погрозами республіканського кандидата вивести США з НАТО або скасувати положення про взаємну оборону для країн, які, на його думку, витрачають недостатньо коштів на оборону.

У вересні команда планує активізувати свою роботу і розширити контакти з урядами країн ЄС для обміну думками та ідеями щодо оцінки потенційних вразливостей Брюсселя і шляхів пом’якшення негативних рішень, пишуть журналісти. Окрім того, вони зосередяться на розробці комунікаційних планів на випадок серйозних змін у політиці США, таких як необхідність для платників податків ЄС збільшити свій внесок в оборону України.

На тлі виборів у США чиновники ЄС намагаються налагодити контакти з людьми, близькими до обох кандидатів, зокрема з колишнім економічним радником Майком Пайлом та радником з питань національної безпеки Філом Гордоном.

Читайте також: ISW: Росія повільно, але впевнено просувається до Покровська

У Брюсселі вважають, що президентство Гарріса не обов’язково означатиме повну спадкоємність із нинішнім президентом США Джо Байденом, особливо у питанні допомоги Україні. Обіцянки Трампа негайно припинити війну можуть вплинути на громадську думку в США щодо конфлікту, навіть якщо він програє вибори.

Основне питання для ЄС полягає в тому, що повернення Трампа може означати для європейської економіки, пише FT.

Нагадаємо, переговори про обмін полоненими між Заходом та Росією тривали понад два роки. Великий обмін полоненими між Заходом і Росією 1 серпня 2024 року став результатом дворічних переговорів.