УКРАЇНА

СБУ зірвала плани авіаударів по об’єктах «Укрзалізниці» у Харківській області

Затримано двох агентів, включаючи громадянина Росії, настоятеля одного з харківських храмів УПЦ (МП), який збирав дані про маршрути військових ешелонів.

Співробітники Служби безпеки України попередили серію авіаударів російської авіації по об’єктах «Укрзалізниці» у Харківській області. У ході багатоетапної спецоперації Служба безпеки України знешкодила агентурну мережу Головного управління Генштабу Збройних сил РФ (так звану «ГРУ»), яка коригувала обстріли росіянами об’єктів критичної інфраструктури в Україні. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: Військовозобов’язані, які оновили дані через «Резерв+», отримують штрафи від ТЦК, — нардеп

Так, затримано двох агентів російської військової розвідки, які готували обстріли ешелонів Збройних Сил України, що перевозили особовий склад, техніку та боєприпаси на передову.

“За матеріалами справи, головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного із Харківських храмів УПЦ (МП), який був завербований спецслужбою країни-агресора ще до повномасштабної війни. Після вторгнення РФ на нього вийшов кадровий співробітник російського ГРУ. Його особу вже встановлено Службою безпеки”, — йдеться у повідомленні. 

У ході дистанційного контакту ворожий розвідник поставив священнослужителю завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів Збройних Сил України в Харківській області.

Щоб отримати розвіддані, священик залучив свого знайомого, працівника місцевої філії «Укрзалізниці».

“Встановлено, що посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони. Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених «смайлів» у заздалегідь визначений час”, — додають правоохоронці. 

Після кожного спілкування обвинувачені видаляли листування.

Окупанти планували здійснити вогневий наліт за вказаними координатами у разі отримання «детального звіту».

СБУ завчасно викрила спільників ворога і таким чином зірвала плани агресора. Після проведення оперативної комбінації обох зловмисників затримали у власних помешканнях.

У ході обшуків співробітники СБ України вилучили мобільні телефони та сім-картки різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Читайте також: США та Литва прокоментували передачу F-16 для України

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили клірику та його спільнику про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану). Санкція статті передбачає покарання до 12 років тюрми.

Нагадаємо, у середмісті Херсона чоловік підірвав гранату у натовпі: 1 загиблий, 5 поранених. У Херсоні в результаті вибуху гранати загинув один чоловік, а п’ятеро отримали поранення. Зловмисник, який учинив цей злочин, був швидко затриманий.