УКРАЇНА

Україна вимагає пояснень від Росії після смерті військовополоненого у Ростовському СІЗО

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російського омбудсмена з вимогою розслідувати смерть українського військовополоненого Олександра Іщенка, який помер у Ростовському СІЗО.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російського омбудсмена у зв’язку зі смертю українського військовополоненого Олександра Іщенка у ростовському СІЗО. Про це він повідомив у своєму Telegram.

Читайте також: Зеленський про збиті «Шахеди»: Нам потрібна така ж ефективність захисту від ракет

“Зі слів доньки Захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України. Тож із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка”, — повідомив Лубінець.

Лубінець додав, що одразу ж повідомив про трагедію МКЧХ та ООН, щоб організації зафіксували смерть військовополоненого та звернули увагу на умови утримання українських захисників. 

“Україна вимагає, аби РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених”, — додав він.

За словами Дмитра Лубінця, 55-річного захисника Маріуполя росіяни судили за сфабрикованою статтею та утримують у слідчому ізоляторі в Росії. Згідно зі статтею 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових підрозділів, які взяли їх у полон. Попри відповідальність, яку можуть нести окремі особи, відповідальність за поводження з військовополоненими несе держава, що захопила їх у полон.

У пресслужбі «Азову» також підтвердили «Суспільному Донбас» інформацію про загибель Олександра Іщенка у російському полоні.

Читайте також: Захист Зінченка оскаржує арешт і заявляє про погрози з боку доньки Фаріон

“Ця смерть – черговий акт звірства РФ по відношенню до військовополонених азовців. Країна-окупант вкотре підтвердила, що вона не рахується з жодними принципами моралі, нехтує всіма можливими конвенціями про ведення бойових дій і поводження з військовополоненими. У той час, як 12-та бригада «Азов» поповнює обмінний фонд російськими полоненими і дотримується усіх правил їхнього утримання, Росія кожен день катує і вбиває наших бійців”, — заявили в «Азові».

Нагадаємо, український військовополонений “азовець” помер у російському СІЗО. Український військовополонений Олександр Іщенко помер у СІЗО Ростова-на-Дону, про що стало відомо під час засідання Південного окружного військового суду.