Зеленський записав звернення з нагоди Дня пам’яті та перемоги у деокупованому селі Ягідне

Володимир Зеленський у селі Ягідне на Чернігівщині записав звернення до українців нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У середу, 8 травня, президент України Володимир Зеленський у селі Ягідне на Чернігівщині записав звернення до українців нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.  

Читайте також: ISW: Росія обходить санкції, закуповуючи військове обладнання для літаків на $500 млн

“Під час окупації в березні 2022 року російські загарбники майже місяць утримували всіх жителів села у шкільному підвалі. 350 дорослих і дітей були без їжі, води та ліків. На кожну людину – менш ніж квадратний метр: їм доводилося спати сидячи чи стоячи”, — йдеться у повідомленні. 

Ягідне було окуповане 3 березня 2022 року. Серед мешканців села, яких утримували в підвалі, було 80 дітей. Наймолодшому заручнику було півтора місяці.

“Кожен у світі може зрозуміти, що таке путінська Росія, уявивши себе тут, у цьому підвалі, серед цих людей. Без світла, їжі, води, ліків, повітря, у приміщенні, де було менше як метр на одну людину. Спали сидячи. Виходили на вулицю лише раз. Їли по 200 грамів юшки на день. Чоловіків на морозі роздягали догола, аби знайти українські татуювання”, – зазначив Зеленський.

Як повідомляється, окупація села тривала 27 днів. За цей час у підвалі померли 10 заручників, яких російські кати заборонили ховати, вони вбили ще 17 осіб. 

“У будь-якому куточку світу це називають одним словом: нацизм. Якщо це не нацизм, то що тоді? І всі на Землі знають історію й пам’ятають, як боротися з нацизмом. Коли людство об’єднується, протидіє Гітлеру, а не купує в нього нафту й не приходить до нього на інавгурацію. Ягідне, що пережило пекло РФ, – лише один приклад. Одне село, але воно відображає всю суть путінського бачення світу”, – сказав президент. 

Українські військові звільнили Ягідне від російських окупантів 30 березня 2022 року. Президент назвав його символом того, що історія повторюється: “кожен, хто прийшов нищити нас, врешті-решт тікатиме з української землі”. 

Читайте також: Понад 900 окупантів, 13 танків та 30 артсистем: Генштаб оновив дані про втрати російської армії

“Частина наших територій поки що залишається окупованою, частина наших людей – у полоні. Це означає, що наша битва триває. І сьогодні, в День пам’яті та перемоги над нацизмом, згадуючи мільйони українців, що разом з іншими народами боролися й перемогли, ми віримо й наближаємо новий день нової перемоги”, – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, Володимир Зеленський назвав Володимира Путіна нацистом після нічної ракетної атаки РФ по Україні. Володимир Зеленський заявив, що тільки нацист може вчинити такий злочин у День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.