Українцям за кордоном відновили видачу паспортів

Призупинення видачі паспортів спочатку пояснили технічними причинами, пізніше послалися на зупинення надання консульських послуг чоловікам вікової категорії призовного віку.

Закордонні відділення ДП «Документ» відновили видачу готових документів у тестовому режимі після тимчасового зупинення через технічні проблеми. За информацією прес-служби ДП «Документ», щоб уникнути перевантаження системи та повторних технічних збоїв, пріоритет у видачі отримали соціально вразливі групи громадян після отримання повторного SMS-повідомлення про готовність паспортів.

Для отримання паспорта українцю за кордоном необхідно:

  • мати SMS-повідомлення про готовність паспорта (отримане після 25 квітня),
  • пред’явити документ, що засвідчує особу заявника (у тому числі електронний паспорт у додатку «Дія»),
  • пройти процедуру верифікації та перевірити персональні дані.

Видача готових документів у закордонних відділеннях ДП «Документ» була припинена 23 квітня. Спочатку це було пояснено технічними причинами. Потім того ж дня офіційно підтвердилася інформація про зупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку.

Getty Images/AFP

Getty Images/AFP

Це рішення було пов’язане з ухваленням закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який уже підписано президентом та опубліковано.