Кремль посилює ядерний шантаж та інформаційні маніпуляції, щоб схилити Захід: ISW

Росія посилює ядерний шантаж та інформаційні маніпуляції, щоб змусити Захід припинити підтримку України.

Кремль, схоже, знову активізує кампанію рефлексивного контролю, спрямовану на прийняття рішень на Заході, використовуючи ядерні погрози та дипломатичні маніпуляції. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Суддя заявив Трампу, що той може сісти за грати

Рефлексивне управління є ключовим елементом російського інструментарію гібридної війни — це тактика, яка спирається на формування супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики та інформаційних операцій таким чином, щоб супротивник добровільно вчинив дії, вигідні Росії.

“Росія часто використовувала ядерне брязкання шаблями протягом свого повномасштабного вторгнення в Україну для того, щоб змусити Захід (визначений Росією як супротивник) припинити надавати військову підтримку Україні, і це ядерне брязкання шаблями стало часто використовуваною формою російського рефлексивного контролю”, — йдеться у повідомленні.

Міністерство оборони (МО) Росії повідомило 6 травня, що президент Росії Володимир Путін доручив Генеральному штабу Росії підготуватися до проведення нестратегічних (тактичних) навчань з ядерною зброєю з метою «відпрацювання підготовки та застосування» тактичної ядерної зброї.

Міністерство оборони Росії заявило, що в цих навчаннях будуть задіяні ракетні з’єднання Південного військового округу (ПВО) Росії, а також російська авіація і військово-морські сили. Міністерство оборони Росії та Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії, зокрема, заявили, що Росія проведе ядерні навчання у відповідь на «провокаційні заяви і погрози» західних офіційних осіб на адресу Росії. 

МЗС Росії звинуватило США в розгортанні ракет середньої і малої дальності наземного базування «в різних регіонах світу», що, на думку російського МЗС, дозволяє Росії відповісти тим самим. 

МЗС Росії також заявило, що розглядатиме прибуття F-16 в Україну як провокацію, оскільки Росія вважатиме F-16 носіями ядерної зброї — шаблонна погроза, з якою російські офіційні особи виступають відтоді, як західні держави вперше взяли на себе зобов’язання надіслати F-16 в Україну влітку 2023 р..  
Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв звинуватив офіційних осіб США, Франції та Великої Британії в тому, що вони розглядають можливість відправки своїх військ в Україну, і заявив, що це виправдовує випробування Росією тактичної ядерної зброї. 

Медведєв також прямо погрожував «світовою катастрофою» в результаті втручання Заходу в Україну і попереджав про російські удари по Вашингтону, Парижу і Лондону.

Читайте також: Російські військові вбили колаборантку у Мелітополі — соцмережі

Російські посадовці, зокрема Медведєв, є критично важливими елементами зусиль Росії з використання ядерної риторики як форми рефлексивного контролю, про що неодноразово повідомляв ISW.

Аналітики повідомляють, що російські офіційні особи постійно приурочують навчання ядерної готовності і нечіткі погрози ядерної відплати до важливих політичних рішень Заходу щодо війни в Україні, щоб змусити західних політиків стримуватися і зменшити свою підтримку України. 

“Нинішнє очевидне відродження ядерної риторики, цього разу у формі запланованих тактичних навчань з використанням ядерної зброї, збігається з неминучим прибуттям західної зброї в Україну. Російські офіційні особи, ймовірно, використовують інформаційну операцію про ядерну зброю, щоб відмовити західних партнерів України від надання додаткової військової підтримки і налякати західних політиків, які приймають рішення, щоб вони не дозволили українським військам використовувати надані Заходом системи для нападу на легітимні військові об’єкти в Росії”, — додають в ISW.

Читайте також: Шольц повідомив про рішення ЄС щодо російських активів

Російські війська проводять планові ядерні навчання в рамках цієї ширшої інформаційної операції з ядерної риторики, але ISW продовжує оцінювати, що Росія вкрай малоймовірно застосує тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні або деінде.

Нагадаємо, Володимир Путін доручив провести ядерні навчання на тлі “провокацій” Заходу. Міноборони РФ стверджує, що навчання спрямовані на «реагування» на «провокаційні заяви і погрози окремих західних офіційних осіб на адресу Російської Федерації».