Торгівля і Україна: ЗМІ розповіли, про що говоритимуть Макрон і Сі у Парижі

Французький лідер планує спонукати китайського колегу чинити тиск на Москву, щоб вона припинила війну в Україні.

Президент Франції Еммануель Макрон планує тиснути на главу Китаю Сі Цзіньпіна, щоб він зменшив торговельний дисбаланс, і спробує переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні. Про це, за даними Reuters, буде йти мова під час візиту Сі до Франції, який розпочнеться у неділю, 5 травня.

Агентство наголошує, що жодна ціль не буде легко досягнута під час дводенного перебування Сі у Франції, куди він прибув у час дедалі більшої торгової напруги між Європою та Китаєм.

Франція підтримує розслідування Європейського Союзу експорту китайських електромобілів, а в січні Пекін розпочав розслідування щодо імпорту бренді, який в основному виготовляється у Франції. Цей крок широко сприймається як відплата на тлі зростаючої кількості розслідувань ЄС.

«Ми повинні продовжувати наполягати на тому, щоб китайська влада надала нам більше гарантій з питань торгівлі», — сказав радник Єлисейського палацу перед візитом Сі Цзіньпіна, його першої поїздки до Європи за п’ять років.

Франція також прагне спонукати Китай чинити тиск на Москву, щоб вона припинила війну в Україні, але наразі досягнуто незначного прогресу, окрім рішення Сі Цзіньпіна вперше зателефонувати президенту України Володимиру Зеленському невдовзі після візиту Макрона до Пекіна минулого року.

«Китай є одним із головних партнерів Росії, наша мета полягає в тому, щоб використати важелі впливу, які він має на Москву, щоб змінити розрахунки Росії та сприяти вирішенню конфлікту», — сказав той же радник Єлисейського палацу.

Сі залишить Францію у вівторок вдень, щоб вирушити до дружніх Росії Сербії та Угорщини.

Нагадаємо, лідер Китаю Сі Цзіньпін здійснить державні візити до Франції, Сербії та Угорщини з 5 по 10 травня.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp