Трамп розглядає ідею збільшення у НАТО витрат на оборону до 3% — ЗМІ

Цільовий показник у 3% вже обговорюється деякими державами-членами Альянсу за зачиненими дверима.

Майбутній кандидат у президенти США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах може змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% від ВВП. При цьому допомога Україні не має зараховуватися у цю суму. Про це у п’ятницю, 3 травня, повідомило The Telegraph із посиланням на джерело.

Зазначається, що Трамп уже деякий час розглядає можливість збільшення витрат, але ще більше переконався у цьому після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою минулого місяця.

Дуда раніше стверджував, що 3% (рівень, якого досягли лише Польща, США та Греція) необхідні для захисту від «загроз, що наростають», включаючи початок «прямої конфронтації Росії з НАТО».

Минулого року лише 11 із 32 членів альянсу, включаючи Велику Британію, досягли нинішньої мети у 2%. Рештою були США, які на сьогодні є найбільшим донором поряд з Польщею, Грецією, Естонією, Литвою, Фінляндією, Латвією, Угорщиною, Словаччиною та Данією.

Люксембург, який мав найменший бюджет на оборону порівняно з його ВВП, витратив лише 1 відсоток, тоді як Бельгія та Іспанія витратили 1,2 відсотка.

У вівторок Тімо Песонен, високопоставлений представник міністерства оборони ЄС, заявив, що цільовий показник у 3% вже обговорюється деякими державами-членами за зачиненими дверима.

Раніше повідомлялося, що цього року європейські члени НАТО вперше спільно витратять на оборону понад 2% ВВП.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp