В ОБСЄ назвали шлях до миру в Україні

Країна-агресор має дотримуватись міжнародного права та поважати територіальну цілісність України, підкреслили в організації.

Справедливий і тривалий мир в Україні настане лише, коли Росія виведе своїх військових з усіх українських населених пунктів. Про це йдеться у заяві Європейського союзу, проголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні. Про це у четвер, 2 травня, пише Укрінформ.

«Ми вкотре наголошуємо, що шлях до всеосяжного, справедливого і тривалого миру лежить через негайне, повне і безумовне виведення агресором — Росією, всіх своїх сил і військової техніки з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів та через повагу до суверенітету і територіальної цілісності України», — йдеться у заяві.

У ЄС запевнили, що продовжуватимуть підтримувати Україну «для забезпечення найширшої міжнародної підтримки всеосяжного, справедливого та тривалого миру, а також ключових принципів та цілей української Формули миру, заснованої на Статуті ООН».

В ОБСЄ закликали Москву дотримуватися міжнародного права, звільнити всіх заручників, а також надати українським військовополоненим захист та гуманне ставлення.

«Відповідальність буде забезпечена, а справедливість буде відновлена для всіх жертв російської агресії», — наголосили представники організації. 

Нагадаємо, Росія призупинила участь у Парламентській асамблеї ОБСЄ. Відповідне рішення прийняли Держдума і Рада Федерації.

У липні 2023 року Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Росію державою спонсором-тероризму, а ПВК Вагнер – терористичною організацією. Також ПА ОБСЄ схвалила резолюцію про спецтрибунал для Росії.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp