Російські війська з грудня стратили щонайменше 15 солдатів ЗСУ, які здавалися в полон, — HRW

Звіт Human Rights Watch звинувачує російських військових у страті щонайменше 15 українських солдатів, які здавалися в полон.

З початку грудня 2023 року російські війська стратили щонайменше 15 українських солдатів, які намагалися здатися в полон, і, можливо, ще 6, які здавалися в полон або вже здалися. Про це повідомляє Human Rights Watch.

Читайте також: Росія прагне перехопити ініціативу на фронті до постачання зброї США Україні — ISW

HRW розслідувала три випадки очевидної страти без суду і слідства щонайменше 12 українських солдатів, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в соціальних мережах 2 і 27 грудня, а також 25 лютого 2024 року. У цих випадках солдати продемонстрували чіткий намір здатися в полон і, оскільки вони більше не брали участі в бойових діях, вважалися такими, що вийшли з ладу і не підлягали покаранню згідно з міжнародним гуманітарним правом або законами війни.

Human Rights Watch перевірила місцезнаходження двох з трьох інцидентів на основі відеозаписів, але через відсутність географічних деталей на відео не змогла визначити точне місцезнаходження третього інциденту. 

HRW не змогла встановити, яка сторона керувала безпілотником, що знімав відео в цих випадках.

Також Human Rights Watch розслідувала четвертий випадок, проаналізувавши ще один відеокліп, розміщений у соціальних мережах 19 лютого, на якому двоє російських солдатів розстрілюють трьох беззбройних українських солдатів, які здалися в полон. Хоча акаунт, який розмістив відеоролик, вказав місце, де стався інцидент, HRW не змогла перевірити це місце самостійно.

Щодо п’ятого інциденту розслідування спиралося на інтерв’ю з українським солдатом, відео, розміщене в Telegram-каналі 16 лютого, а також на детальне висвітлення в ЗМІ, включаючи інтерв’ю з членами сім’ї одного з загиблих. Інформація свідчить про те, що в цьому інциденті було страчено шістьох солдатів, хоча обставини були менш чіткими.

Повідомляється, що в одному з п’яти інцидентів, 25 лютого, на підтверджених відеозаписах з безпілотника, широко поширених в Інтернеті, в тому числі в мережі X (раніше відомій як Twitter), видно, як щонайменше семеро українських солдатів виходять з бліндажа серед дерев між двома полями, знімають бронежилети, щонайменше один солдат знімає шолом, і всі вони лежать обличчям донизу, а п’ятеро російських солдатів ціляться в них зі своїх автоматів. Російських солдатів можна ідентифікувати за характерними червоними стрічками на руках і ногах. Потім троє російських солдатів стріляють у бік українських солдатів, які явно здалися, ззаду і з обох боків.

Читайте також: Ракетний удар по Одесі: в ОВА показали фото наслідків

Шестеро українських солдатів залишаються лежати обличчям вниз, явно реагуючи на постріли, в той час як один намагається повернутися в бліндаж, але його застрелили до того, як він зміг це зробити. Інцидент стався поблизу села Іванівське Донецької області. Місце події спочатку підтвердив Едж-Шахід, волонтер GeoConfirmed, а згодом його підтвердили дослідники Х’юман Райтс Вотч.

Очевидно, що ці страти не є поодинокими випадками. Human Rights Watch також виявила відеозапис з російського безпілотника, опублікований 5 лютого 2024 року, на якому зафіксовано окремий момент на полі бою. У цьому інциденті HRW не змогла встановити, чи здалися українські солдати в полон, але чоловічий голос, який чути на відеозаписі, і який видається достовірним, очевидно, віддає команди російським солдатам на полі бою в Донецькій області. 
Голос говорить російською мовою: «Полонених не брати, всіх розстрілювати». Аудіовізуальний аналіз відеозапису підтверджує висновок про те, що безпілотник є російським.

Нагадаємо, в ООН повідомляли, що росіяни за зиму стратили понад 30 військовополонених. Росіяни продовжують катувати та страчувати українських військовополонених, що потрапили до них у руки.