Провокував релігійну ненависть: СБУ оголосила підозру митрополиту УПЦ МП

СБУ оголосила підозру у розпалюванні релігійної ненависті в Україні митрополиту УПЦ МП.

Служба безпеки задокументувала злочини з боку очільника Запорізької єпархії УПЦ (МП) митрополита Луки (Андрія Коваленка). Клірик підозрюється у розпалюванні релігійної ненависті в Україні. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: СБУ зранку проводить безпекові заходи у центрі Києва

“За матеріалами слідства, митрополит публічно висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій. Про це він неодноразово “згадував” під час спілкування з прихожанами та у ході проведення церковних літургій”, — йдеться у повідомленні. 

Також священнослужитель розміщував провокаційні дописи на особистому Telegram-каналі, де ображав релігійні почуття представників інших віросповідань. Таким чином він розхитував суспільно-політичну ситуацію у прифронтовому регіоні на користь Росії.

Розпочата СБУ перевірка підтвердила факти підривної діяльності священнослужителя на шкоду державній безпеці України.

На підставі зібраних доказів йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками).

Читайте також: У роботі Monobank стався збій: деталі

Наразі вирішується питання про обрання зловмиснику міри запобіжного заходу. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує позбавлення волі.

В СБУ нагадали, що у грудні 2022 року Рада національної безпеки і оборони ввела проти нього персональні санкції.

Нагадаємо, СБУ проводить обшуки у митрополита УПЦ МП Луки у Запоріжжі. Слідчі дії розпочалися в рамках розслідування можливої проросійської діяльності митрополита. Коваленка підозрюють у поширенні пропаганди РФ та виправданні збройної агресії Росії проти України.