Чи готові українці до мобілізації – результати соцопитування

Згідно з даними опитування, 25% респондентів зазначили, що багато з їх оточення намагаються уникнути мобілізації.

Українці висловлюють занепокоєння щодо ухилення від мобілізації серед своїх знайомих та близьких. За даними опитування, 25% респондентів відзначили, що багато з їх оточення намагається уникнути мобілізації, тоді як 47% повідомили, що деякі з їхніх знайомих прагнуть уникнути мобілізації, але інші готові бути мобілізованими. Проте 10% заявили, що більшість їхніх знайомих готові до мобілізації.

Про це повідомляє bigmir.net з посиланням на фонд «Демократичні ініціативи» та Центр Разумкова.

Соціологи оцінюють рівень готовності до мобілізації як середній, зазначаючи, що у різних регіонах країни ставлення до цього може різнитися. Наприклад, східні регіони виявляють більш виражене прагнення ухилення від мобілізації, ніж західні та центральні.

Читайте також: Закон про мобілізацію в Україні 2024 року: Міноборони опублікувало ключові зміни

Опитування, проведене фондом «Демократичні ініціативи» та Центром Разумкова, здійснювалося серед 2020 респондентів з 21 по 27 березня 2024 року. Участь в опитуванні брали жителі територій, контрольованих урядом України та не схильних до бойових дій. Теоретична похибка вибірки становила трохи більше 2,3%.

Дані опитувань свідчать про різні точки зору українців на рівень мобілізації та готовності до неї.

11 квітня 2024 року Верховна Рада схвалила законопроект про мобілізацію. Проте депутати прибрали з нього положення про те, що військовослужбовців буде демобілізовано після 36 місяців служби.