Китай підтримує війну в Україні, постачаючи Росії ключові технології: посол США при НАТО

США звинувачують Китай у наданні Росії «матеріальної підтримки», включаючи технології безпілотників та компоненти для виробництва зброї.

Китай допомагає Росії досягти своїх військових цілей в Україні, продовжуючи продавати Москві такі товари, як технології безпілотників і порохові інгредієнти. Про це заявила посол США при НАТО Джуліанна Сміт в інтерв’ю Politico.

Читайте також: Понад 1 000 окупантів, 28 артсистем та 13 танків: Генштаб оновив втрати РФ за добу

«КНР не може претендувати на повну нейтральність у цій справі, [і] вони фактично обирають сторону. Я думаю, що коли КНР намагається зобразити себе нейтральною стороною, коли йдеться про цю війну, ми на це не купимося», — заявила Сміт.

Посол США при НАТО сказала, що Сполучені Штати «все частіше спостерігають матеріальну підтримку» Росії з боку Китаю, додавши, що це обладнання, яке може мати як цивільне, так і військове застосування, відіграло вирішальну роль у допомозі Москві досягти деяких з її цілей проти України.

«Якби вони не надавали деякі з цих компонентів або цю матеріальну підтримку, Росія була б у зовсім іншій ситуації і мала б проблеми з продовженням деяких з цих актів агресії», — сказала вона.

Вона окреслила вид підтримки, яку Пекін надає Москві, включаючи «верстати, мікроелектроніку, технології БПЛА і нітроцелюлозу, яка використовується як паливо».

Читайте також: Ракетна атака по Черкаській області: у Смілі пошкоджено 47 будинків — фото

Сміт сказала, що поки що немає доказів того, що Китай надає «смертельну підтримку» Росії, але Китай надсилає обладнання і технології, які можуть бути використані як у цивільних, так і у військових цілях — і це допомагає постачати війська Володимира Путіна.

«У багатьох випадках ми бачимо потік компонентів подвійного призначення, які, по суті, дозволяють Росії вести цю неспровоковану агресивну війну в Україні», — сказала вона.

Нагадаємо, Сі Цзіньпін пропонує мирну конференцію щодо України за участю Росії. У Китаї виступають за проведення міжнародної мирної конференції щодо України, але за умови, що в ній візьме участь Росія.