Рекордний пакет. Допомога від Лондона

Уряд Великобританії передасть Україні рекордний для себе пакет військової допомоги, який включає 1600 ракет.

 

Уряд Великобританії виділяє на допомогу Україні 500 млн. фунтів. Усього військова допомога Великобританії Україні цього фінансового року складе 3 млрд фунтів.

 

“Допомога буде використана для швидкої доставки терміново необхідних боєприпасів, засобів ППО, безпілотників та інженерної підтримки. Безпілотники закуповуватимуться у Британії, а кошти на ППО сприятимуть розширенню вітчизняних ланцюжків оборонних поставок”, — йдеться у заяві міністерства оборони.

 

Катери та ракети

 

Великобританія відправить найбільший пакет обладнання, до якого увійдуть:

 

— 60 катерів, а також морські знаряддя

 

— Понад 1600 ударних та зенітних ракет, а також додаткові високоточні ракети дальнього радіусу дії Storm Shadow

 

— Понад 400 транспортних засобів, включаючи 160 захищених машин Husky, 162 бронемашини та 78 усюдиходів

 

— Близько 4 мільйонів набоїв до стрілецької зброї.

 

«Захист України від жорстоких амбіцій Росії є життєво важливим для нашої безпеки та для всієї Європи», — сказав Ріші Сунак.

 

“Великобританія першою надала ракети NLAW, першою дала сучасні танки та першою відправила ракети далекого радіусу дії, – зазначив міністр оборони Грант Шаппс. — Тепер ми йдемо ще далі. Ми ніколи не дозволимо світові забути про екзистенційну битву, яку веде Україна, і за нашої постійної підтримки вона переможе”.

 

На військові рейки

 

До 2030 Великобританія збільшить витрати на оборону до 2,5% ВВП. Протягом наступних шести років країна інвестує у сферу оборони додаткові 75 мільярдів фунтів стерлінгів.

 

Прем’єр Ріші Сунак також зазначив, що країна має три пріоритети для інвестицій: переведення оборонної промисловості Великобританії на військові рейки, розвиток інновацій та нових технологій, підтримка України у довгостроковій перспективі.

 

«Нам потрібні великі запаси боєприпасів, і щоб промисловість мала можливість швидше їх поповнювати… Нам потрібно впроваджувати інновації та адаптуватися швидше, ніж наші супротивники в космосі та кіберпросторі так само, як на землі, морі та повітрі… Після закінчення Холодної війни свобода нашого континенту базується на простій ідеї: люди вирішують долю своїх країн, а не чужі армії. формувати кордони та вирішувати майбутнє. І в Україні Путін не зупиниться… Він має бажання, якщо ще не здатність, атакувати інші країни Європи, потенційно включно з союзниками по НАТО, яких ми зобов’язані захищати так само, як вони зобов’язані захищати нас», — зазначив прем’єр. -міністр.

 

Російські гроші

 

«Завдяки Британії та особисто прем’єр-міністру за прояв такої рішучої підтримки, а також за готовність і надалі розвивати оборонну співпрацю, особливо з акцентом на морських і далекобійних можливостях», — заявив Зеленський.

 

За словами президента, він також обговорив з Ріші Сунаком необхідність створення дієвої моделі конфіскації російських активів і поділилися очікуваннями від майбутнього Саміту світу у Швейцарії та саміту Європейської політичної спільноти у Великій Британії.

 

Чого не вистачає Україні?

 

Для України зараз важливим є продовження поставок американських БМП Bradley, 155-мм та 105-мм гаубиць, бронетранспортерів Stryker та М113, бронемашин та позашляховиків усіх типів, а також радіолокаційних станцій контрбатарейної боротьби.

 

Потрібні касетні боєприпаси, які не виробляють у країнах Європи, але роблять у США, які конвенцію про заборону касетних боєприпасів не підписали. ЗСУ вже отримували касетні боєприпаси М864 для 155-мм артилерії.

 

Потрібні ракети наземного та повітряного базування, які виробляє американська корпорація Raytheon – це ракети AIM-120 AMRAAM та AIM-7, ракети морського базування RIM-7. Компанія Lockheed Martin виробляє високоточні реактивні снаряди M30 та тактичні ракети ATACMS.

 

Україні також потрібні снаряди всіх калібрів.