Пропаганда РФ лякає українців наступом на Харків, щоб викликати паніку, — ISW

В Інституті вивчення війни повідомляють про посилені удари та пропаганду Кремля проти Харкова, щоб посіяти паніку у людей.

Рупори Кремля використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції з метою викликати паніку серед українців. Про це повідомляє ISW.

Читайте також: В Одесі та на Київщині чули вибухи

За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного наступу Росії на Харків є дуже низькою, якщо Україна швидко отримає поновлену військову допомогу від США. 

Аналітики повідомляють, що український центр протидії дезінформації ще в лютому 2024 року попереджав, що російські телеграм-канали поширюють заяви про те, що українські чиновники тікають з Харкова, а на початку квітня російські джерела стверджували, що відбувається «масовий вихід» цивільного населення з Харкова. 

Пропагандист російського державного телебачення Володимир Соловйов заявив 28 березня, що російські війська повинні знищити Харків «квартал за кварталом», і запропонував надати українському цивільному населенню 48 годин на те, щоб залишити місто, імовірно, перед тим, як вони загинуть під час руйнування міста російськими військами. 

Російське неонаціоналістичне видання «Царьград» 16 квітня посилило заяви кількох невстановлених військових джерел про те, що російська наступальна операція із захоплення Харкова є неминучою і що ситуація в Харкові стане «гіршою, ніж у Бахмуті та Авдіївці». 

«Царьград стверджував, що немає «жодних сумнівів» у тому, що російські війська захоплять Харків, але що «тактика блокади», така як «відключення електроенергії, газу та води» для цивільного населення, є найбільш розумним способом для російських військ захопити місто та уникнути масштабних втрат. 

Відомий російський міл-блогер заявив, що удари, завдані Росією по Харкову 22 квітня, свідчать про те, що українське цивільне населення повинно покинути Харків, «поки ще може», і що цивільним немає сенсу ховатися і захищати свої квартири, якщо українські війська «ховаються в підвалах», маючи на увазі, що російські війська можуть навмисно обстрілювати житлову інфраструктуру.

Читайте також: Великий пакет: що США готують для України

Інший російський міл-блогер заявив, що українці повинні залишити Харків, поки їх не вбили «сусіди», ймовірно, маючи на увазі російські війська. 

Українські офіційні особи раніше обговорювали можливість того, що російські війська можуть розпочати наземну операцію проти Харкова пізніше цього літа, і ISW продовжує оцінювати, що росіянам не вистачає сил, необхідних для захоплення міста, якщо українські сили, які його захищають, будуть адекватно забезпечені, що станеться, якщо США незабаром поновлять військову допомогу.

Нагадаємо, Британія анонсує рекордний пакет допомоги Україні. Йдеться про десятки човнів, морські гармати, велику партію ракет, зокрема Storm Shadow, сотні одиниць техніки та мільйони набоїв.