ЗСУ зможуть зупинити наступ РФ у разі своєчасного надходження допомоги США, — ISW

За оцінкою Інституту вивчення війни, ЗСУ зможуть стабілізувати ситуацію на фронті та зупинити наступ росіян, якщо американська допомога надійде вчасно.

Українські сили зможуть стабілізувати ситуацію на фронті та зупинити наступ росіян, якщо американська допомога надійде вчасно. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Республіканці погрожують Джонсону відставкою — CNN

Голова Комітету з питань розвідки Сенату США сенатор Марк Уорнер повідомив 21 квітня, що американська військова допомога Україні, включаючи ракети ПТРК великої дальності, буде доставлена в Україну «до кінця тижня», якщо Сенат ухвалить законопроект про додаткові асигнування 23 квітня, а президент США Джо Байден підпише його до 24 квітня. 

Уорнер заявив в інтерв’ю CBS News 21 квітня, що адміністрація президента США була готова надати Україні ПТРК великої дальності, як це зазначено в законопроекті, протягом останніх кількох місяців. 

“Уорнер підкреслив значний вплив на полі бою, якого досягли українські війська, використовуючи військову допомогу, надану США, заявивши, що за останні два роки українські війська змогли знищити «87% російських сухопутних сил, що існували раніше» (можливо, маючи на увазі професійні сили Росії до повномасштабного вторгнення), 67% російських танків і 32% російських бронетранспортерів (БТР), витративши на це менш ніж 3% оборонного бюджету США і військову допомогу з боку США і Європи”, — повідомляють аналітики. 

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив 20 квітня, що додатковий закон про національну безпеку, який передбачає підтримку України, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону, дозволить залучити близько 50 мільярдів доларів в американську оборонно-промислову базу (ОПБ) і створить робочі місця в більш ніж 30 штатах США.

Додається, що речник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер заявив 20 квітня, що Міністерство оборони США (МО) розглядає можливість направлення «кількох додаткових радників для посилення Офісу оборонного співробітництва (OCD)» до посольства США в Києві. 

Президент України Володимир Зеленський заявив 21 квітня, що швидка доставка американської військової допомоги Україні може дозволити українським силам стабілізувати ситуацію на фронті та перехопити ініціативу. 

Зеленський заявив в інтерв’ю NBC News, що військова підтримка США дає Україні шанс на перемогу, але попередив, що успіхи України на полі бою залежатимуть від того, наскільки швидко військова допомога прибуде на фронт. 

Зеленський зазначив, що затримки з наданням військової допомоги вже призвели до втрат української техніки та особового складу на «кількох напрямках». Зеленський заявив, що українські військові особливо очікують на постачання систем протиповітряної оборони та далекобійного озброєння, оскільки в даний час українським силам не вистачає значних можливостей для запобігання втрат на фронті. 

Читайте також: Синоптик розповіла, яким буде літо в Україні

“ISW продовжує оцінювати, що українські сили можуть зазнати додаткових невдач у найближчі тижні в очікуванні допомоги США у сфері безпеки, яка дозволить Україні стабілізувати фронт, але вони, ймовірно, зможуть призупинити нинішній російський наступ за умови, що відновлена допомога США надійде вчасно. Російські війська, ймовірно, активізують поточні наступальні операції та ракетні і безпілотні удари в найближчі тижні, щоб скористатися «вікном», що закривається, у зв’язку з українськими матеріально-технічними обмеженнями”, — йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, у Генштабі повідомили, що втрати РФ у війні проти України перевищили 460 тисяч осіб. Станом на 22 квітня загальні втрати армії Росії у повномасштабній війні проти України становлять 460 260 осіб. За минулу добу армія РФ втратила 730 осіб та багато техніки.