У Німеччині викрили російських агентів, які планували зірвати допомогу Україні, — Spiegel

У Баварії викрили двох російських агентів, які стежили за американськими базами в Німеччині й планували зірвати допомогу для України.

У Баварії викрили двох російських агентів, які стежили за американськими базами в Німеччині й планували зірвати допомогу для України. Про це повідомляє Spiegel, посилаючись на свої джерела в Генеральній прокуратурі Німеччини. 

Читайте також: ЗСУ знищили 910 окупантів та 13 артсистем: Генштаб оновив втрати РФ за добу

Повідомляється, що генеральний прокурор Йенс Роммель заарештував двох підозрюваних агентів, які, як стверджується, планували диверсійні операції в Німеччині від імені російської спецслужби. Арешт був здійснений у середу вранці в Байройті, Баварія, силами спецпідрозділів поліції.

Повідомляється, що головним підозрюваним є 39-річний німецько-російський Дітер С. з Баварії. Федеральна прокуратура звинувачує його, серед іншого, в агентурній діяльності на користь спецслужб, агентурній діяльності з диверсійною метою і «зображенні, що загрожує безпеці» військових об’єктів.

“Серед іншого, основна увага мала бути прикута до транспортних шляхів, що використовуються для перевезення військових вантажів. Кінцевою метою запланованих атак був підрив німецької підтримки України”, — повідомляє видання. 

За даними слідства, Дітер С. також розвідував і фотографував військові об’єкти США в Німеччині. Стверджується, що він передавав відповідні зображення своїм російським клієнтам. 

Читайте також: Росія знищила майже всю теплову енергетику України, не виключені атаки на АЕС, — Зеленський

Ймовірному шпигуну допомагав у шпигунстві 37-річний російсько-німецький громадянин Німеччини Олександр Я., якого федеральна прокуратура також звинувачує у діяльності в якості агента розвідки. Й. також був заарештований у Байройті в середу.

За інформацією видання, серед військових об’єктів, за якими велося шпигунство, були об’єкти збройних сил США в Графенвері, Баварія. Серед іншого, там знаходиться важливий військовий полігон, де американська армія тренує українських солдатів — наприклад, на бойових танках «Абрамс».

Передбачуваний головний виконавець Дітер С. не є незнайомцем для німецьких органів безпеки: У період з 2014 по 2016 рік німець-росіянин, як стверджується, належав до ополчення «Донецької народної республіки», проголошеної російськими сепаратистами на сході України.

Нагадаємо, до Києва з неоголошеним візитом прибув віцеканцлер Німеччини. До Києва 18 квітня прибув міністр економіки та віцеканцлер Роберт Габек з неоголошеним візитом.