Тиск Росії та успіх Telegram. Інтерв’ю Дурова

Павло Дуров дало друге велике інтерв’ю за останні сім років і розповів про тиск з боку російської влади, яка змусили його виїхати з країни.

 

Засновник соцмережі ВКонтакте та месенджера Telegram Павло Дуров зустрівся з колишнім ведучимтелеканала Fox News Такера Карлсоном, який у лютому взяв інтерв’ю у Володимира Путіна. Це лише друге велике інтерв’ю Дурова за сім років. Кореспондент.net зібрав його ключові тези.

 

Тиск російської влади та Євромайдан

 

За словами Дурова, з тиском російської влади на ВКонтакті він вперше зіткнувся у 2011–2012 роках, коли опозиція почала використовувати соцмережу для організації протестів. Тоді російська влада зажадала від ВКонтакті заблокувати протестні спільноти, проте соцмережа відмовилася це зробити. Дуров пояснив, що компанія тоді не займала чиюсь сторону, але її відмова була обумовлена прагненням захистити свободу слова. «Уряду це не дуже сподобалося», — додав він.

 

Незабаром протести розпочалися в Україні, а російська влада вимагала надати персональні дані учасників та організаторів Євромайдану. “Наша відповідь була: “Почекайте, але це інша країна. Ми не можемо зрадити наших українських користувачів, тому що ви нас про це попросили”, — сказав Дуров.

 

За словами Дурова, російська влада пізніше поставила його перед вибором: почати виконувати всі вимоги або піти з компанії, продати свою частку та залишити країну. “Я вибрав останнє. Це було трохи болісно, оскільки це була моя перша компанія, в яку було вкладено багато сил та часу, але я розумів, що для мене важливіше бути вільним”, — сказав він.

 

Як з’явився Telegram

 

Дуров розповів, що ідея створення Telegram з’явилася після обшуків у нього вдома. На той час він шукав безпечний спосіб комунікації на тлі тиску з боку держави, проте всі наявні кошти не були захищені шифруванням. Так і з’явилася ідея нового месенджера, стандарти безпеки для якого створив брат Павла Дурова Микола, а сам він відповідав за функції та дизайн.

 

За словами Дурова, чутки про зв’язки месенджера з російською владою поширюють та підтримують конкуренти, яким не подобається зростання аудиторії Telegram. Він додав, що загальна кількість користувачів месенджера досягла 900 мільйонів, при цьому компанія не витратила на маркетинг «ні долара».

 

Штаб-квартира Telegram Дубай

 

До переїзду в Дубай, де зараз базується команда Telegram, Дуров розглядав інші міста для штаб-квартири, у тому числі Берлін, Лондон та Сінгапур, проте він скрізь стикався з бюрократичними перешкодами. Наприклад, у Німеччині було складно наймати програмістів, які працюють поза Євросоюзом.

 

Дуров також розглядав можливість переїзду до США, але йому не сподобалася надмірна увага спецслужб. За словами підприємця, під час останнього візиту до країни співробітники американських спецслужб намагалися завербувати його інженера для впровадження бекдорів у додаток. Крім того, з пильною увагою зіткнувся і сам Дуров. За його словами, під час кожного візиту до США до аеропорту його зустрічали агенти ФБР. Також на вибір місця для переїзду вплинуло те, що у Сан-Франциско Дурова намагалися пограбувати на вулиці після відвідин офісу Twitter.

 

Серед переваг Дубая, де Дуров живе вже сім років, він перерахував простоту ведення бізнесу, ефективне оподаткування та чудову інфраструктуру. Це нейтральна країна, яка хоче дружити з усіма. Геополітично вона не пов’язана з жодною з великих наддержав. Я думаю, що це найкраще місце для нейтральної платформи на зразок нашої”, — зазначив він.

 

Дуров додав, що в принципі намагається не їздити до країн, які вважаються великими геополітичними гравцями, як США, Росія та Китай. Влада таких країн, за його словами, виявляє підвищену увагу до Telegram, а платформа хоче залишатися політично нейтральною.

 

Проблеми з Google та Apple

 

Дуров зазначив, що найбільший тиск на Telegram чинять не держави, а корпорації Google та Apple. «Коли заходить мова про свободу слова, по суті, ці дві компанії можуть цензурувати все, що ви можете прочитати або до чого можете отримати доступ на своєму телефоні», — заявив Дуров.

 

За його словами, Google і Apple ясно дають зрозуміти, що якщо Telegram не дотримуватиметься їх «рекомендацій», то месенджер приберуть з магазинів додатків. Він також зазначив, що корпорації рідко йдуть на компроміси щодо дотримання їхніх правил, внаслідок чого Telegram доводиться видаляти певний контент.

 

Респект Маску

 

Під час інтерв’ю також торкнулися покупки Twitter (нині Х) Ілоном Маском. Дуров підтримав те, що робить засновник Tesla та SpaceX для розвитку соцмережі. “Ми вважаємо це чудовим досягненням з низки причин. Перша причина – це просто інновації. Ви могли бачити, як X пробує багато речей. Деякі з них виявляться помилками. Деякі з них спрацюють, але принаймні вони намагаються впроваджувати інновації”, — сказав Дуров.