Трамп хоче розділити країни НАТО та змусити Росію й Україну до переговорів, — CNN

Дональд Трамп нібито збирається розділити країни НАТО на залежно від їхніх витрат на оборону і хоче змусити Росію та Україну розпочати переговори.

Майбутній кандидат у президенти США Дональд Трамп нібито збирається розділити країни НАТО на залежно від їхніх витрат на оборону і хоче змусити Росію та Україну розпочати переговори про припинення військових дій. Про це повідомляє CNN.

Читайте також: Рада зобов’язала Кабмін розробити законопроєкт про ротацію та демобілізацію військових

Під час цих розмов багато європейських послів дізналися, що Трамп розглядає можливість створення дворівневого НАТО. Така структура означала б, що країни, які не дотягують до 2% витрат, могли б потрапити до другого рівня членства, а це означає, що вони не будуть захищені статтею 5 НАТО, яка гарантує, що ресурси всього альянсу можуть бути використані для захисту будь-якої окремої країни-члена, якщо на неї нападуть.

За словами джерел, деяким іноземним дипломатам у Вашингтоні повідомили, що план Трампа щодо припинення війни в Україні почнеться з того, що обидві сторони сядуть за стіл переговорів і досягнуть домовленості про припинення бойових дій.

У виданні зазначили, що якщо Трамп переможе в листопаді, він, швидше за все, зв’яжеться з президентом Росії Володимиром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським на наступний день після обрання або на наступний день після інавгурації, щоб почати координувати переговори, повідомило джерело, знайоме з думками Трампа з цього питання.

Читайте також: Росія вдень вдарила балістикою по Миколаєву: 4 загиблих, 5 постраждалих

За словами співрозмовника, Трамп, швидше за все, використає військову допомогу США Україні як важіль впливу, щоб змусити обидві сторони сісти за стіл переговорів.

«Якщо Україна хоче продовження допомоги, вона повинна сісти за стіл переговорів, і якщо Росія не хоче, щоб ми надавали Україні величезні обсяги нової підтримки, тоді вони повинні сісти за стіл переговорів», — сказав співрозмовник. «Це не означає, що ми повинні поступитися Україні або дати Путіну все, що він хоче».

Нагадаємо, США ввели санкції проти низки компаній з РФ, Китаю та ОАЕ. Одинадцяти юридичним особам буде заборонено постачання технологій без спеціальної ліцензії. Санкції проти китайських компаній, зокрема, вводяться за підтримку виробництва БПЛА у Росії.