Закон про мобілізацію в Україні: Рада розгляне правки вже 11 квітня

Верховна рада, ймовірно, почне розглядати враховані Комітетом із нацбезпеки правки до закону про мобілізацію у четвер, 11 квітня.

У Верховній Раді 10 квітня, розпочнеться розгляд закону про мобілізацію, ухваленого напередодні Комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Про це написав народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк ввечері 9 квітня у своєму Telegram.

Читайте також: Кемерону не вдалося переконати Трампа щодо України — ЗМІ

“Що буде далі з законом про мобілізацію? Важливий дисклеймер: Комітет рекомендує — а ось приймати чи ні як весь закон так і окрему правку вирішує виключно і тільки зала Парламенту. І так, має зʼявитися таблиця до другого читання, в якій буде 4300+ правок. Ці правки розділені на дві групи: враховані Комітетом (те що увійшло у рекомендації до другого читання). Таких відносно небагато й відхилені. Таких дуже багато”, — повідомив нардеп. 

За словами Железняка, Рада почне розгляд закону у другому читанні з відхилених поправок. У разі відхилення кожен автор такої поправки зможе запропонувати залу проголосувати за неї, і в разі набрання 226+ голосів вона буде врахована.

“Я мало вірю, що буде позитивний тут результат, але такі правки ставити будуть. І враховуючи скільки колег вже публічно не задоволені рішенням Комітету, то ставити будуть багато. Тому, я думаю завтра день почнеться і завершиться тільки розглядом відхилених правок…завершиться пізно вечорі чи взагалі вночі І потім Головуючий оголосить паузу у засіданні до ранку четверга”, — додав він. 

Читайте також: Примітивна ідея: Зеленський оцінив план Трампа

Народний депутат додав, що зранку 11 квітня, у разі проходження всіх відхилених поправок, розпочнеться найголовніше — розгляд комітетом врахованих поправок.

“Тут вже більше інтриги. Кожен депутат може поставити кожну таку правку «на підтвердження». Тобто, щоб її зберегти треба в залі набрати 226+ голосів на кожну правку. Інакше вона стає відхиленою і текст повертається до редакції першого читання. Тому….все буде вирішуватися саме 11-го квітня. По кожній зміні яка врахована. Ну і потім фінальне голосування за закон в цілому”, — зазначив він. 

Нагадаємо, Комітет ВР затвердив законопроєкт про мобілізацію.Серед іншого, депутати скасували попередні мотиваційні норми і ввели інші. Також документ зобов’яже громадян оновити свої персональні дані в умовах воєнного стану.