Дістали до Балтики. ГУР мінусує новий корабель РФ

Серпухов – російський корабель проекту 21631 Буян-М, який спустили на воду у 2015 році.

Українські розвідники вивели із ладу ще один військовий корабель РФ. Цього разу не у Чорному, а у Балтійському морі. На російському малому ракетному кораблі Серпухов проекту 21631, який стояв на військово-морській базі в Балтійську Калілінградської області, 7 квітня сталася пожежа, яка знищила засоби зв’язку та автоматизації.

 

Спецоперація

 

Пожежа – результат успішної спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони. Українська розвідка заявила, що корабель виведений з ладу і опублікувала фото його плану та моменту початку пожежі.

 

У ГУР розповіли, що Серпухов – корабель проекту 21631 Буян-М, який спустили на воду у 2015 році. На його відновлення, за даними розвідки, буде потрібно багато часу.

 

 

Балтійський флот

 

Міноборони країни-агресора Росії заявляло, що Серпухов має ракетний комплекс великої дальності Калібр-НК. Загалом у Балтійському флоті агресора 11 оснащених Калібрами кораблів. У 2016 році відомство вихвалялося, що Серпухов запускав Калібри по угрупованню Джебхат ан-Нусра в Сирії.

 

Росіяни також стверджували, що корабель може завдавати ударів як по морських, так і наземних цілях, а завдяки «спеціальному покриттю корпусу» і «особливої конструкції площин» не так помітний у морі. Загалом у країни-агресора 11 кораблів проекту 21631.

 

Серпухов був побудований на Зеленодольському суднобудівному заводі імені Горького та отримав збільшену водотоннажність (949 тонн). До кінця 2016 року корабель перебував в окупованому Севастополі у складі Чорноморського флоту, потім його відправили до Балтійського флоту.

 

У вересні 2023 року компанія Rochan Consulting повідомляла, що Балтійський флот на тлі повномасштабної війни Росії проти України став нездатним проводити масштабні наступальні десантні операції.