Україну не запросять до НАТО у липні, щоб уникнути участі у війні, — NYT

НАТО не запросять Україну до альянсу на саміті у Вашингтоні у липні, адже не хочуть брати участь у війні.

Сполучені Штати і Німеччина, як і раніше, виступають проти того, щоб запропонувати Україні розпочати переговори про членство у Вашингтоні, як це було зроблено на минулорічному саміті у Вільнюсі, і вони хочуть, щоб це питання було зняте з порядку денного в липні, незважаючи на аналогічний процес в Європейському Союзі, який був схвалений минулої зими. Про це повідомляє The New York Times.

Читайте також: 860 окупантів, 50 артсистем та 15 танків: Генштаб оновив втрати РФ у війні за минулу добу

У ЗМІ зазначили, що зрештою, Україна хоче отримати офіційне запрошення до вступу в НАТО, але офіційні представники альянсу погоджуються, що цього не станеться на урочистостях, запланованих у Вашингтоні в липні. 

“НАТО не має бажання приймати нового члена, який через пакт про колективну безпеку альянсу втягне його в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року”, — йдеться у повідомленні. 

Видання зазначає, що країни хочуть надати Україні конкретні зобов’язання, які вона може виконати. Зусилля, спрямовані на чітке визначення умов, які Україна має виконати, щоб розпочати переговори з НАТО, поки що не просунулися вперед.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що він «уважно слухав» своїх колег-дипломатів, які обговорювали у Вашингтоні цього літа, як НАТО може вирішити питання місця України в альянсі, і ретельно відповідав на них.

Читайте також: Аеродром Морозовськ в РФ атакувала СБУ, знищено мінімум 6 літаків, — ЗМІ

«Це справа самих членів Альянсу прийняти рішення про форму і зміст наступного кроку на шляху до членства України в НАТО. Ми будемо з нетерпінням чекати на результат, але, звичайно, ми вважаємо, що Україна заслуговує на членство в НАТО і що це має статися якнайшвидше», — сказав він. 

І нічого з цього може не мати значення до липня, якщо Росія продовжить набирати сили, а Україна опиниться перед загрозою програшу у війні — перспектива, яка стає все більш реальною з кожним місяцем, коли республіканці в Конгресі продовжують блокувати пакет допомоги Києву у розмірі 60 мільярдів доларів США.

Нагадаємо, Володимир Медведєв запропонував видавати премії за «вбитих солдатів НАТО» в Україні. Медведєв закликав російських загарбників не брати в полон солдатів НАТО у разі їхньої присутності в Україні.