Суд заочно виніс вироки двом колаборанткам, які отримали «посади» на окупованій частині Запорізької області

У Запоріжжі за матеріалами СБУ до 10 років позбавлення волі засудили двох колаборанток, які обіймають «посади» в органах місцевої влади на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація з посиланням на СБУ.

Заочно засуджено мешканку Кам’янки-Дніпровської, яка працювала адміністраторкою місцевого «Центру надання адміністративних послуг». Після захоплення частини регіону вона усіляко сприяла окупантам в обмін на лояльне ставлення та призначення на «відповідальну» посаду. Жінка особисто організувала масовку та брала участь у зустрічі військових підрозділу «Ахмат», які приїздили до району.

У листопаді 2022 року її призначили виконуючою обов’язки голови «військово-цивільної адміністрації міста Кам’янка-Дніпровська».

На своїй посаді вона сприяє окупаційній владі, координує діяльність підпорядкованих підрозділів, розпоряджається коштами, виділеними представниками РФ на підтримку дій агресорів, а також захопленим майном комунальної та приватної власності.

Ще однією засудженою є корінна кримчанка, яка у 2018 році покинула півострів та оселилась у селі Чкалове Мелітопольського району. До широкомасштабного вторгнення вона працювала бухгалтеркою комунального підприємства селища, але після окупації отримала кар’єрний зріст. Її призначили головою «администрации Чкаловского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области».

На «посаді» жінка вдалась до різних маніпуляцій, щоб виправдати довіру окупаційної влади. Так, у селищі організували роздачу російської гуманітарної допомоги, під час чого лунали заклики до отримання російського паспорта.

Пізніше за її наказами склали списки пенсіонерів, яким може бути надана допомога в розмірі 10 тисяч рублів, але у ці списки вносились тільки ті, хто отримали паспорт РФ. Мешканцям, які не отримали громадянство РФ, вона погрожувала переслідуваннями та позбавленням прав на володіння нерухомістю, автомобілями та забороною виїзду за межі селища.

Суд визнав їх винними у колабораційній діяльності. Їхні злочини документували співробітники Управління СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

У Запорізькій області понад 50 мешканців отримали «терміни ув’язнення» від російської окупаційної влади


Читайте також:

Ворог вгатив ракетою «Іскандер-М» по передмістю Запоріжжя

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!