РФ заявили про готовність Франції до переговорів щодо України, у Парижі заперечують, — Reuters

У Франції заперечили заяви Росії щодо нібито її готовності вести діалог щодо України або обговорювати можливі мирні переговори.

Франція спростувала заяви Росії про те, що вона висловила готовність вести діалог щодо України або обговорювати можливі мирні переговори під час розмови міністра оборони Росії Сергія Шойгу та його французького колеги Себастьяна Лекорню у середу, 3 квітня. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Станом на 4 квітня втрати РФ у війні проти України перевищили 445 тисяч осіб: Генштаб

Через два роки після вторгнення Москви в Україну міністерство оборони Росії заявило, що під час телефонної розмови між міністром оборони Франції Себастьяном Лекорну та його російським колегою Сергієм Шойгу «була відзначена готовність до діалогу щодо України».

У повідомленні йдеться, що відправною точкою для дискусій можуть стати переговори між російською та українською сторонами в Туреччині у 2022 році, які завершилися безрезультатно.

«Це неправда. У жодний момент ми не виявляли жодної готовності до діалогу щодо України, переговорів або чогось подібного», — заявило джерело у французькому уряді.

У французькому зачитуванні телефонної розмови, першої з жовтня 2022 року, ініційованої Парижем, йдеться про те, що дискусія була зосереджена на підвищеній терористичній загрозі після нападу в Москві, відповідальність за який взяла на себе ІДІЛ-К, філія «Ісламської держави».

Читайте також: Росія вночі випустила по Україні 20 “Шахедів”: скільки знищила ППО

У російській заяві також йдеться про те, що будь-яка ідея проведення зустрічі у Швейцарії щодо досягнення миру в Україні є «безглуздою», якщо Росія не буде її учасником. Київ запропонував «світовий саміт», але заявив, що Росія не буде запрошена.

У виданні зазначили, що франко-російські відносини погіршилися в останні місяці, оскільки Париж збільшив свою підтримку Україні, включаючи підписання двосторонньої довгострокової угоди про безпеку та обіцянку надіслати більше крилатих ракет великої дальності.

Нагадаємо, військова допомога від США може бути заблокована через розбіжності в Республіканській партії. Голосування в Палаті представників США щодо допомоги Україні навряд чи відбудеться щонайменше до середини квітня.