Реклама Які відмінності має iPhone 15 Pro від iPhone 14 Pro і чи варто купувати новинку

У статті, підготовленій фахівцями інтернет-магазину Stylus, пропонується чесне порівняння Айфон 15 Про Про та Айфон 14 Про. Ви дізнаєтеся про сильні та слабкі сторони кожного смартфона, характеристики та відмінності цих двох моделей, а також визначитеся, чи варто купувати новинку.

Порівнюємо дизайн iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro

Зовнішній вигляд iPhone 15 Pro значною мірою повторює дизайн попередньої моделі, проте новинка включає кілька важливих змін. Незважаючи на приналежність до одного стилю, зовнішні відмінності все ж таки є. Грані стали більш округлими, а палітра кольорів новинки складається з чотирьох відтінків сірого. Торішня палітра також включала чотири відтінки, але була більш яскравою за рахунок наявності темно-фіолетового варіанту і золотистого.

Також є різниця у вазі пристроїв. Айфон 14 Про важить 206 грамів, а новинка – 187 г. Остання модель стала компактнішою на 1 мм з кожного боку. У смартфоні 2023 року вперше застосовується титановий сплав, що робить пристрій ще міцнішим і стійкішим до зношування. 14 Pro мали рамку з полірованої нержавіючої сталі.

Важливо відзначити наявність нової кнопки дії Action Button, що настроюється, в Айфон 15 Про замість бічного перемикача режимів оповіщень. Також в Айфон 14 Про встановлений конектор Lightning з підтримкою USB 2, а в новинці — USB-C 3-го покоління з швидшою передачею даних.

Відмінності у продуктивності

Новий смартфон оснащений чіпом A17 Pro, а модель попередньої версії працює на базі A16 Bionic. Трохи покращився графічний процесор, який отримав 6 ядер замість 5. Варто зазначити, що новий графічний чіп отримав трасування променів на апаратному рівні та оновлену шейдерну технологію. Це оновлення забезпечує комфортніший ігровий процес на максимальних налаштуваннях графіки з мінімальним споживанням енергії. Швидкодія системи та додатків, а також можливості у 3D-геймінгу у новій моделі зросли на кілька пунктів, як показують незалежні тестування. Змінився обсяг оперативної пам’яті. Якщо iPhone 14 Pro ємність ОЗУ дорівнює 6 Гб, то iPhone 15 Pro – 8 Гб.

Що стосується екрану, його параметри практично не змінилися. Залишилася та сама матриця Super Retina XDR, яскравість і частота оновлення. Небагато збільшилася площа екрану за рахунок зменшення рамок по периметру. Якщо Айфон 14 Про відсоток співвідношення дисплея до корпусу становив 87%, то новинці – 88,2%.

Відмінності камер iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro

Кожна модель має основну камеру, яка складається з трьох модулів. Особливих відмінностей між камерами немає. І iPhone 15 Pro, і iPhone 14 Pro мають такий набір об’єктивів:

  • основна камера 48 Мп;
  • телефото 12 Мп;
  • надширококутна 12 Мп.

Фронтальна камера в обох пристроях має роздільну здатність 12 Мп. По суті, якість фото та відео трохи покращилася в Айфон 15 Про за рахунок встановлення нового процесора та оновлених алгоритмів зйомки.

Автономність

Існує різниця в автономності за рахунок більшої енергоефективності процесора та збільшеної ємності акумулятора. iPhone 15 Pro оснащений батареєю на 3274 мАг, а iPhone 14 Pro — на 3200 мАг. Також суттєвою відмінністю є підтримка реверсивної підзарядки новим смартфоном, чого немає у попередній моделі. Максимальний час у ігровому режимі на новому гаджеті складає 6 год 41 хв, а на смартфоні попередньої серії – 6 год 30 хв. Під час перегляду відео Айфон 15 Про витримує до 18 год роботи, а Айфон 14 Про – до 16,5 год.

Підсумки

З нашого порівняння видно, що новинка отримала безліч цікавих оновлень, у тому числі новий конектор та реверсивну підзарядку, збільшений обсяг оперативної пам’яті. А бічна кнопка дії тепер може виконувати різні функції, які спростять використання смартфона. Але також бачимо, що продуктивність новинки не сильно відрізняється від попередньої моделі.